Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda dala ďalšiemu okresu viac ako milión eur. Rozhodovali aj o Krásnej Hôrke
Zdielať na

Vláda dala ďalšiemu okresu viac ako milión eur. Rozhodovali aj o Krásnej Hôrke

ROŽŇAVA / Vláda pokračovala vo svojom turné a zavítala do Rožňavy. Avizovanú návštevu staveniska hradu Krásna Hôrka však na poslednú chvíľu zrušili. Kabinet viac zaujímali vojaci v rožňavských kasárňach. Do jedného z najzaostalejších okresov poputuje viac ako jeden milión eur.

Na výjazdovom rokovaní vláda uvoľnila pre Rožňavský okres viac ako jeden milión eur. Väčšina z týchto peňazí pôjde na rekonštrukčné práce. Na rokovaní sa však hovorilo aj o hrade Krásna Hôrka. "Ak všetko dobre pôjde tak v jeseni 2019 by sme mohli začať stavebné práce na obnove Krásnej Hôrky," vyjadrila sa ministerka kultúry Ľubica Laššáková. 

Ministerka kritizovala svojich predchodcov, ale aj vedenie múzea Betliar a najmä projektanta. Na rekonštrukciu hradu je ešte potrebných niekoľko desiatok miliónov eur. Ministerka chce za stav hradu vyvodiť aj dôsledky. "Nie je predsa možné preinvestovať peniaze a potom sa súdiť s ministerstvom kultúry. Napríklad s projektantom sme v súdnom spore, takže aj takúto dohru má nekvalitná práca na Krásnej Hôrke," pokračovala Laššáková. 

 

Okrem témy rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka bol na programe rokovania akčný plán rozvoja rožňavského okresu. "Pôvodný plán bol rozdeliť v tomto okrese 1 milión eur. Na základe požiadaviek pána primátora sa vláda rozhodla navýšiť túto sumu o ďalších 300 tisíc na rekonštrukciu Póschovej záhrady, ktorá má slúžiť obyvateľom tohto mesta," oznámil premiér Peter Pellegrini. "Bude to medzi stromami, krásne zrevitalizované aj s jazierkom a fontánou," okomentoval primátor mesta Pavol Burdiga. 

Mesto dostalo od vlády aj vecný dar, a teda auto pre dobrovoľných hasičov. Tí doteraz využívali 42- ročnú aviu. "Pre nás je to dôležité, lebo pri autohaváriách zvyknú byť oni prví a zachraňujú ľudské životy," vysvetlil minister Arpád Érsek. Delegácia sa v Rožňave zdržala až do popoludnia. Rodák z Rožňavy, Miroslav Hlivák, predseda úradu pre verejné obstarávanie sa stretol aj s miestnymi gymnazistami. Záver výjazdového rokovania patril rožňavským kasárňam. Tu si predstavitelia vlády pozreli ukážky prác vojenských posádok.

Pozrite si reportáž o výjazdovom rokovaní vlády z utorka, ktoré sa konalo v Kežmarku:


 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy