Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Okresný súd v Bratislave je pred kolapsom. Pomôcť nemusí ani zvýšenie platov
Zdielať na

Okresný súd v Bratislave je pred kolapsom. Pomôcť nemusí ani zvýšenie platov

BRATISLAVA / Okresný súd Bratislava 1 kolabuje. Upozorňuje na to jeden z tamojších sudcov. V Justičnom paláci zápasia s nedostatkom administratívy. Situáciu zrejme nevyrieši ani zvyšovanie platov, ktoré už avizuje ministerstvo spravodlivosti

Materiálne podmienky práce trestných sudcov v prvom bratislavskom okrese sú vraj katastrofálne. Ešte začiatkom mesiaca to bezprostredne po pojednávaní pred novinármi naznačil tunajší sudca Michal Kačáni. Narážal na to, že pre nízke mzdy nemajú sudcovia na trestnom úseku dostatok pomocného personálu. Po zasadnutí grémia súdu, ktorému dočasne predsedá, to oznámil aj oficiálne. "Tento stav je neúnosný, je fyzicky nemožné, aby sme takto zaťažovali administratívu," povedal sudca Okresného súdu Bratislava 1 Michal Kačáni. Dodal, že šiesti trestní sudcovia majú k dispozícii len tri asistentky. Niektoré z nich podali výpoveď, čo môže ochromiť činnosť súdu, ktorý patrí k najvyťaženejším na Slovensku. "Prepisujú zápisnice z tých pojednávaní, kde sa nahráva, vo svojom voľnom čase," dodal Kačáni. 

"V súčasnosti je na tunajšom súde neobsadených deväť miest asistentiek senátu a ďalším trom plynie výpovedná doba," uviedol hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak. Podľa stanoviska predsedníčky okresného súdu je základný plat asistentky necelých 500 eur a napriek osobným príplatkom jeho výška nepresiahne 550 eur v čistom. "Na problémy s obsadzovaním štátno-zamestaneckých miest tunajší súd ministerstvo spravodlivosti upozorňuje pravidelne," dodal Adamčiak. 

Vysoká fluktuácia zamestnancov podľa predsedníčky neprospieva plynulosti chodu na súde. Rezort sa pred hroziacim štrajkom pracovníkov justície rozhodol, že mierne upraví platy. To ale nemusí stačiť. Vzhľadom na súčasné kapacity sa sudcovia zhodli, že od nového roka nemôžu pojednávať dva dni v týždni ako doteraz. "Budeme pojednávať len jeden deň v týždni," povedal Kačáni. 

Sudca odkázal politikom, že situáciu nevyrieši verbálna podpora ich požiadaviek, ale iba reálne kroky pre vytvorenie lepších pracovných podmienok. Kritizoval napríklad aj zbytočné verejné obstarávania, ktoré v minulosti realizovalo ministerstvo spravodlivosti. To nakúpilo sudcom vyše 2000 nových notebookov, ktoré podľa Kačániho väčšina z nich vôbec nepoužíva.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy