Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Maďari majú o 48 centimetrov nižšiu hladinu Dunaja ako my
Zdielať na

Maďari majú o 48 centimetrov nižšiu hladinu Dunaja ako my

KOMÁRNO / Nízka hladina Dunaja na úseku pod vodným dielom Gabčíkovo trápi vodohospodárov, prepravcov a lodných kapitánov už niekoľko dní. V Maďarsku dokonca padajú neradostné nízke rekordy. Pri Komárome namerali len niečo cez 10 centimetrov, no údaje o stave vodnej hladiny na maďarskej a slovenskej strane Dunaja sú rozdielne.

Jedenásť centimetrov nemusí byť vždy 11 cm, napríklad pri meraní výšky hladiny Dunaja. Kým začiatkom týždňa namerali na slovenskej strane Dunaja pri Komárne hladinu vo výške 63 cm, na tom istom profile, na druhej strane rieky pri Komárome hlásili výšku hladiny len 11 centimetrov. Nejde o žiaden dvojitý meter susediacich štátov, ale o latu. Presnejšie povedané o jej umiestnenie.

"Je to relatívne číslo, pretože tie vodomerné laty sú nastavené na určitý bod nuly, ktorá je porovnaná na hladinu morskej hladiny a my ideme podľa Baltického mora," hovorí Jozef Dúcz, riaditeľ OZ BA SVP.

Takzvaná nulová hodnota vodočtu na 1768 riečnom kilometri v Maďarsku a na Slovensku sa líši o rovných 48 centimetrov.

"Oni majú vodomernú latu vyššie, ako ju máme my. Preto oni namerajú 12 cm a my nameriame 61 centi, vodomerné laty sú umiestnené na brehu a tu sa uskutočňujú tieto merania," vysvetľuje Jozef Dúcz.

Teda kým u nás je mierkou hladina Baltiku, v Rakúsku Jadranu, v Maďarsku je nulová hladina nastavená podľa odpočtu najnižšej hladiny Dunaja z roku 1834.
A tí, ktorí by na základe informácií o súčasnej rekordne nízkej hladine Dunaja - už sú to len desiatky centimetrov - plánovali prechádzku cez Dunaj s vodou po kolená, budú sklamaní. Bez dobrých plaveckých schopností sa na druhý breh nedostanú.

"Ak namerá niekto 12 cm vody alebo na našej strane 80, to neznamená, že v Dunaji je 80 cm vody, 4 a pol metra vody sa nachádza v strede koryta, čiže neodporúčam nikomu prebrodil," varuje Jozef Dúcz.

Globálne otepľovanie prináša aj varovania úplne opačného druhu, nárastu hladiny vôd:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy