Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozemková mafia stojí pred súdom
Zdielať na

Pozemková mafia stojí pred súdom

NITRA / Členovia pozemkovej mafie, ktorých policajti zadržali počas razie v Nitre a okolí sa postavili pred okresný súd v Nitre. Rozhodoval o tom, či poputujú do väzby. Organizovaná skupina predávala a prepisovala nehnuteľnosti bez vedomia vlastníkov. Ako prvý o tom informoval Nový čas.

Šesť obvinených - medzi ktorými je aj jedna žena - vo veku od 22 do 44 rokov sa postavili pred okresný súd v Nitre. Pre členov organizovanej skupiny totiž polícia navrhla väzbu. Súd ich vypočul a po niekoľkých hodinách padol verdikt.

"Na základe podnetu vyšetrovateľa finančnej polície a návrhu prokurátora boli v súvislosti s realizovanou policajnou akciou týkajúcou sa pozemkovej mafie vzatí do väzby všetci 6 obvinení," povedal Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR.

Obvinení putovali za mreže do Nitry, Bratislavy, Banskej Bystrice a Leopoldova. S putami na rukách skončili ešte v utorok počas rozsiahlej razie v Nitre a okolí.

"Ráno o 4.45 kukláči, rozbili dvere na dome, bolo počuť krik: polícia, polícia," opisuje zákrok polície svedok.

Pozemková mafia si vyhliadla rôzne nehnuteľnosti a tie ponúkala na predaj cez inzerát bez vedomia skutočných majiteľov. Každý z členov mal svoju úlohu,  napríklad vystupovali ako ich vlastníci či realitní makléri. 

"Ďalší z členov pozemkovej mafie mal na starosť vyhotovenie kúpnych zmlúv na falošné doklady, podpisy im osvedčil aj notár," dodáva Michal Slivka.

Členovia organizovanej skupiny si podvodmi zarobili tisíce eur. "Doposiaľ sme zistili, že v štyroch prípadoch sa im podarilo spôsobiť škodu 600 tisíc eur, naďalej preverujeme aj ďalšie nehnuteľnosti," hovorí Michal Slivka..

Obvineným v prípade dokázania viny hrozia vysoké tresty, 10 až 15 rokov väzenia.

Toto nebol zďaleka jediný prípad, kedy sa organizované skupiny snažia obohatiť nelegálnym spôsobom predajom cudzieho majetku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy