Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V ruinách múzea sa po ničivom požiari podarilo nájsť hodnotný nález
Zdielať na

V ruinách múzea sa po ničivom požiari podarilo nájsť hodnotný nález

Archívna reportáž

RIO DE JANEIRO / Keď v septembri plamene pohltili 200-ročného brazílskeho národného múzea v Rio de Janeire, vedci aj verejnosť mali hlavu v smútku. Oheň totiž zničil takmer všetky predmety v zbierke múzea. Teraz však riaditeľ múzea oznámil, že sa podarilo nájsť jednu zo vzácností zo zbierok - takmer celú lebku starú viac ako 12 tisíc rokov.

V ruinách múzea sa podarilo nájsť väčšiu časť, až 80% mimoriadne hodnotnej lebky fosílie nazvanej Luzia, ktorá má viac ako 12,000 rokov. Pochádza z najstarších pozostatkov predkov človeka nájdených v Južnej Amerike a považovala sa za korunný klenot zbierky múzea. Pracovníci múzea vyhlásili, že sú si istí, že sa im podarí nájsť a identifikovať aj zvyšné časti lebky Luzie a pokúsia sa ju dať dohromady.

"Časti lebky utrpeli poškodenia a zmeny, sme však veľmi optimistickí zo samotného nálezu a z toho, čo reprezentuje," vyhlásila archeologička Claudia Rodrigues. 

Podľa portálu BBC lebke pomohlo prežiť požiar najmä to, že bola uskladnená v kovovej škatuli v skrini opísanej ako "strategické miesto". 

Na požiarom zničenej budove ďalej, aj 50 dní po požiari, pokračujú zabezpečovacie práce. Príčinu ohňa, ktorý prenikol do stoviek miestností obsahujúcich viac ako 20 miliónov artefaktov, naďalej zisťujú. 

Po požiari sa na vládu obrátil hnev verejnosti. Múzeum spravovala federálna univerzita v Riu, ktorej rektor sa vyjadril, že vedeli o nedostatočnom zabezpečení budovy, ktoré súviselo so znížením rozpočtu univerzity.

Telesné pozostatky Luzie našiel v jaskyni v štáte Minas Gerais na sever od Ria francúzska archeologička Annette Laming-Emperaire v 70-tych rokoch. Vedci skúmaním zistili, že patrili približne 20-ročnej žene, ktorá merala nanajvýš 1,5 metra. Sú to najstaršie kostrové nálezy na kontinente. Odborníci na základe lebky vytvorili aj odhad výzoru tváre. Portrét Luzie bol tiež vystavený v múzeu.

Luziu pomenovali na počesť Lucy, slávny a významný 3,2 miliónov rokov starý nález zvyškov predka človeka nájdený v Afrike v roku 1974. 

Presný výpočet hodnôt stratených v plameňoch múzea ešte nejestvuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy