Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Státisíce ľudí demonštrovali v Londýne. Chcú referendum o dohode o odchode z EÚ
Zdielať na

Státisíce ľudí demonštrovali v Londýne. Chcú referendum o dohode o odchode z EÚ

LONDÝN / Desaťtisíce Britov sa v sobotu na demonštrácii v Londýne hlasno domáhajú referenda o dohode o odchode Británie z Európskej únie, ktorú päť mesiacov pred britským odchodom obe strany ešte vyjednávajú. Odhady počtu účastníkov podľa webu Sky News siahajú od štvrť po pol milióna ľudí, polícia so svojím vyjadrením ešte neprišla.

Demonštráciu zorganizovalo hnutie People´s Vote, združujúca viacero proeurópskych spolkov, vrátane združenia zastupujúceho 3,7 miliónov Európanov žijúcich v Británii. Organizátori očakávajú, že pôjde o najväčší protest svojho druhu. Tisíce aktivistov z rôznych končín kráľovstva priviezlo do hlavného mesta 150 autobusov. Akciu podporil okrem iného londýnsky starosta Sadiq Khan.

Briti si odhlasovali odchod z EÚ väčšinou 52 percent hlasov v referende v júni 2016. Britská premiérka Theresa May zopakovanie plebiscitu odmieta. "Druhé referendum nebude. Ľudia hlasovali," vyhlásila v stredu a zdôraznila, že je odhodlaná výsledky hlasovania uviesť do praxe.

Organizátori demonštrácie tvrdia, že by Briti pred dvoma rokmi hlasovali inak, keby boli pravdivo informovaní. "Myslím, že ľudia boli uvedení do omylu v mnohých ohľadoch," povedal agentúre AFP podnikateľ Peter Hancock. "Chceme zostať v Európe. Nevidíme žiadne výhody z odchodu," dodala jeho žena Júlia, pripútaná na invalidný vozík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy