Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zomrel pri bitke na konzuláte, hovorí Saudská Arábia v prvom oficiálnom priznaní smrti novinára
Zdielať na

Zomrel pri bitke na konzuláte, hovorí Saudská Arábia v prvom oficiálnom priznaní smrti novinára

ISTANBUL / V prípade saudského novinára Džamala Kašoggiho, ktorého naposledy videli nažive pred návštevou ambasády v tureckom Istanbule, Saudská Arábia prvýkrát oficiálne - vo vysielaní štátnej televízie - priznala, že novinár je mŕtvy. Zahynul vraj pri bitke v budove konzulátu.

Saudské kráľovstvo tak prvýkrát oficiálne priznalo, že novinár, ktorý zmizol v budove saudského veľvyslanectva v tureckom Istanbule, kam si prišiel 2. októbra po dokumenty pred svojou chystanou svadbou, je naozaj mŕtvy. Viac ako dva týždne Saudská Arábia popierala že by mala čokoľvek do činenia so zmiznutím prominentného kritika pomerov v púštnom kráľovstve.  

Saudská Arábia sa ocitla pod stupňujúcim sa tlakom, aby vysvetlila zmiznutie novinára najmä potom, ako turecké úrady informovali o tom, že bol zavraždený vovnútri konzulátu a jeho telo bolo údajne rozkúskované. 

Turecké vyšetrovacie orgány dostali povolenie od Saudskej vlády vstúpiť na územie konzulátu ako aj konzulovej rezidencie a hľadať dôkazové materiály. Tureckí policajti prehľadávajú aj lesík neďaleko ambasády, ako jedno z možných miest, kde by mohli byť telesné pozostatky novinára

Podľa portálu BBC saudská vláda očividne ráta s tým, že oneskorené priznanie smrti novinára na ich území, na konzuláte, spolu s vyhodením a zatknutím niekoľkých vysokopostavených ľudí bude stačiť na to, aby sa medzinárodný škandál ukončil. To je ale otázne. 

Podľa analytikov existujú dve možnosti - buď je korunný princ Mohaamed bin Salman spoluzodpovedný, alebo stráca moc nad svojim úzkym okruhom vysokopostavených činiteľov krajiny, čo väčšina pozorovateľov považuje za málo pravdepodobné. 

Saudský prokurátor sa vyjadril, že Kašuggi sa dostal do fyzického konfliktu s ľuďmi na konzuláte a následkom bitky prišiel o život. Doteraz bolo v súvislosti s prípadom zadržaných 18 občanov Saudskej Arábie. O svoje miesta prišli aj mimoriadne blízki spolupracovníci korunného princa, ktorí údajne stáli za vyslaním saudských agentov do Istanbulu, vrátane zástupcu šéfa tajnej služby.

Americký prezident Donald Trump označil zatknutia za významný "prvý krok", zároveň ale zdôraznil, že Saudská Arábia je významný partner Spojených štátov a vyslovil sa proti prípadným sankciám, ktoré by mohli mať dopad na americkú ekonomiku. 

Medzičasom rastie počet účastníkov blížiaceho sa investičného summitu v Saudskej Arábii, ktorí pre smrť novinára odriekli účasť - k ministrom financií USA, Spojeného kráľovstva, Holandska či Francúzska sa pridala aj Austrália. 

Tureckí úradníci hovoria, že majú zvukové-, aj videonahrávky o vražde a odstránení tela nebohého Kašoggiho saudskými agentmi a údajne ich plánujú zverejniť. Turecké médiá identifikovali aj 15-členný saudský tím, ktorý priletel do Istanbulu v deň zmiznutia novinára a ešte večer sa  vrátili domov. 

V saudskej ropnej veľmoci sa situácie najmä ohľadne ľudských práv vyvíja veľmi pomalým tempom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy