Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensko fúka arktický vzduch. Babiemu letu môžeme zamávať
Zdielať na

Na Slovensko fúka arktický vzduch. Babiemu letu môžeme zamávať

BRATISLAVA / Počasie u nás ovplyvňuje natekajúci studený , pôvodom arktický vzduch od severu až severozápadu za studeným frontom, ktorý prechádzal v noci a aj stále prechádza smerom na východ.

"Znamená to, že na severe a východe bude veľa oblačnosti a objavia sa aj zrážky v podobe prehánok, na hrebeňoch Tatier snehových. Denná teplota sa zníži, v sobotu bude od 15 do 20, na severe okolo 13°C.," infopočasirmuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Ďalší studený vzduch dostaneme na naše územie v nedeľu. "Budeme vo vyššom tlaku vzduchu, ale vo vyšších vrstvách atmosféry sa cez náš presunie tlaková níž na juh. Bude teda veľa oblačnosti, často sa objavia prehánky, a postupne sa hranica sneženia zníži na 1100 m, k večeru ešte aj nižšie," dodáva Jarošová. 

Ochladí sa, teplota cez deň bude od 10 do 15-16°C, ale na severe bude iba od 6 do 10° a bude silno veterno a vietor bude ešte umocňovať pocit chladu. Vietor od severu bude mať totiž rýchlosť do 30, v nárazoch až okolo 65 km/h. "Treba priznať, že sa síce ochladí, ale očakávané teploty sú presne v intenciách dlhodobých teplotných charakteristík, takže sa vlastne počasie vráti do normálu," vysvetľuje ďalej meteorologička. 

Celý budúci týždeň bude už premenlivý a v druhej polovici týždňa aj s ďalším ochladením. "Zatiaľ predpovedné materiály naznačujú, že budúci, posledný, októbrový týždeň už bude hranica sneženia na severe ležať do výške asi 500 m, teda kopce Kysúc, Oravy, ale aj Fatier budú mať bielu čapicu. Ale aj to je už úplne v duchu klasického slovenského počasia na prelome októbra a novembra," dodáva Miriam. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy