Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo plánuje zakázať drezúru zvierat v cirkuse
Zdielať na

Ministerstvo plánuje zakázať drezúru zvierat v cirkuse

Zdroj: SITA

PRAHA / Ministerstvo poľnohospodárstva navrhuje úplný zákaz vystupovania a drezúry zvierat v cirkusoch. O opatrení v rámci novely zákona na ochranu zvierat proti týraniu informovalo v tlačovej správe. Novela prešla medzirezortným konaním a ministerstvo v súčasnosti vysporiadava pripomienky.

Potom by sa malo stanoviť prechodné obdobie a konkrétne podmienky zákazu vystupovania zvierat v cirkusoch. "Ministerstvo poľnohospodárstva zákonom na ochranu zvierat už v minulosti zakázalo drezúru novo narodených primátov, plutvonožcov, veľrýb, nosorožcov, hrochov a žiráf," uviedol Vojtěch Biely, tlačový hovorca ministerstva poľnohospodárstva portálu iDnes.cz.

Tento zákaz chce teraz ministerstvo rozšíriť. Podobný zákaz podľa Bieleho už platí v desiatkach krajín. "V Európe je drezúra všetkých zvierat v cirkusoch zakázaná napríklad V Taliansku, Holandsku alebo Grécku. V ďalších krajinách, ako je Nemecko alebo Poľsko, sa o zákaze intenzívne diskutuje," tvrdí hovorca.

"Podľa mňa je to absolútny nezmysel," komentuje navrhované opatrenie Jiří Berousek, riaditeľ Národného cirkusu Berousek. "Česká republika už vydala nariadenie na ochranu zvierat, ktorého dodržiavanie nás stojí nemalé peniaze. Ak všetky normy spĺňame, nevidím dôvod, prečo to ďalej obmedzovať. Naše zvieratá žijú plnohodnotný život," dodáva.

Spoločne s ostatnými cirkusmi bude Berousek proti pripravovanému zákazu protestovať. "Budeme bojovať za to, aby to nedopadlo ako v Mexiku, kde podobný zákaz viedol k utrateniu niekoľkých stoviek cirkusových zvierat, načo vláda ich vystupovanie znovu povolila," tvrdí Berousek.

​Na Slovensku platí od 1. septembra zákon, ktorý hovorí, že zviera nie je vec. Zákon prináša viaceré novinky, napríklad aj pre cirkusy. "Mohlo by dôjsť k vylúčeniu divo žijúcich zvierat z cirkusov," spomína zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Zoznam zakázaných zvierat bude súčasťou vyhlášky. Drezúru šeliem tak už na Slovensku už neuvidíme. A zrejme ani pojedanie psieho mäsa. Zákon zasahuje aj do činnosti nelegálnych množiteľov, najmä psov, kde odteraz platí povinné čipovanie a evidencia vlastníkov. Nezačipované zviera môže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy