Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozor na mrazené jahody v obchodoch. Inšpektori už začali s kontrolami
Zdielať na

Pozor na mrazené jahody v obchodoch. Inšpektori už začali s kontrolami

Zdroj: unsplash.com

BRATISLAVA / Štátna veterinárna a potravinová správa v piatok informovala o veľkej kontrole mrazených jahôd, ktorá v týchto dňoch prebieha na celom Slovensku. Jahody z Poľska mali obsahovať vírus, ktorý spôsobuje hepatitídu typu A.

Inšpektori zverejnili stanovisko k správe vydanej v Eurosurveillance, čo je odborné periodikum zameriavajúce sa na infekčné ochorenia. Podľa štúdii rakúskych a švédskych odborníkov mrazené jahody z Poľska dovezené do ich krajín obsahovali vírus spôsobujúci hepatitídu typu A. Taktiež upozornili, že sa na Slovensko mohli dostať cez dva veľkoobchody. 

"Od rakúskych kontrolných orgánov podrobnosti o dodávkach týchto jahôd do slovenskej obchodnej siete na základe medializovaných údajov. Do dnešného dňa sme podrobnosti o týchto dodávkach nedostali. Rovnako k uvedenej potravinovej kauze doposiaľ nevydala odborné stanovisko pre členské krajiny ani Európska komisia," uviedla v správe ŠVPS. Momentálne tak prebieha kontrola v mraziarenských skladoch a v obchodnej sieti spojená s odberom vzoriek. "Z uvedeného dôvodu ŠVPS SR zároveň vydáva odporúčanie pre spotrebiteľov, aby nekonzumovali mrazené jahody zakúpené v obchodnej sieti bez ich predošlej tepelnej úpravy," upozornili na záver. 

Pozor na kokosový olej, môže byť nebezpečný. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy