Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Colníci budú fyzicky kontrolovať všetky kontajnery s tovarom z Ázie
Zdielať na

Colníci budú fyzicky kontrolovať všetky kontajnery s tovarom z Ázie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Opatrenie začne platiť v nasledujúcich dňoch a finančná správa upozorňuje, že môže mať vplyv na časové zdržania pri preclievaní a objem denne precleného tovaru. Cieľom má byť zastaviť fabulácie o možných colných podvodoch.

Slovenskí colníci budú fyzicky kontrolovať každý kontajner s určitými tovarmi dovezenými z Ázie. Finančná správa takto reaguje na nedávne informácie o tom, že dovozy ázijského tovaru cez Slovensko sa mali v uplynulých mesiacoch opäť výrazne zvýšiť.

Po rozšírení rizikových profilov tak ide podľa finančnej správy o ďalšie opatrenie proti snahám o dovoz ázijského tovaru do Európy cez Slovensko. Opatrenie začne platiť v nasledujúcich dňoch a finančná správa upozorňuje, že môže mať vplyv na časové zdržania pri preclievaní a objem denne precleného tovaru. Podľa Denníka N sa tak má stať už v pondelok. 

"Okrem už zavedeného opatrenia rozšírenia rizikových profilov na ďalšie tovary, zavádzame aj ďalšie, a to úplnú vnútornú kontrolu na každý kamión s vymedzeným druhom tovaru, ktorý príde na preclenie,“ uviedla prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová. V praxi to bude znamenať, že colníci na pobočkách colných úradov budú fyzicky kontrolovať celý obsah kontajnerov, v ktorých sa dováža ázijský tovar na Slovensko.

Na nových opatreniach sa dohodli po štvrtkovom stretnutí s poslancom Miroslavom Beblavým. Informoval o tom aj na svojej stránke. S priebehom rokovania bol spokojný. "Som rád, že minister financií dodržal slovo a po odchode prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho je tu dnes reálna šanca tieto podvody zastaviť." 

Uvedené opatrenie má podľa šéfky finančnej správy zatiaľ platiť na časovo neohraničené obdobie. "Podľa vývoja situácie budeme kontroly upravovať,“ tvrdí. Cieľom má byť zastaviť fabulácie o možných colných podvodoch pri preclievaní a nečinnosti zamestnancov finančnej správy. Slovenská republika podľa finančnej správy nie je a ani nemá záujem stať sa preclievacím hubom pre ázijský tovar.

Pozrite si archívnu reportáž o odchode prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho po prevalení podozrenia na colné podvody: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy