Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Unikátny projekt v novozámockej nemocnici. Mamičky môžu aj z domova sledovať svojich malých pacientov
Zdielať na

Unikátny projekt v novozámockej nemocnici. Mamičky môžu aj z domova sledovať svojich malých pacientov

NOVÉ ZÁMKY / Rok čakali, aby boli zabezpečené ochranné práva a teraz už týždeň môžu rodičia predčasne narodených detí v novozámockej nemocnici svojich malých bojovníkov sledovať doma aj online. Kamerový systém nad inkubátormi vo fakultnej nemocnici sponzorovalo občianske združenie Malíček, združujúce rodičov nedonosených detí. Náklady na prevádzku si vzal na plecia investičný fond kliniky, ktorý je taktiež rodičovskou záležitosťou.

Priamy prenos z inkubátora majú možnosť rodičia predčasne narodených detí ako prví na Slovensku zažiť v novozámockej nemocnici. Každé desiate dieťa sa u nás narodí predčasne. Znamená to nielen boj o život, ale aj odlúčenie mamy a novorodenca na nevyhnutný čas.

"​Dieťa je na hranici života a smrti a ste zúfalá, smutná, z jedného dňa na druhý sa im zvrtne ten život. Na to sa pripraviť nedá," vraví predsedníčka združenia Malíček, Ľubica Kaiserová. 

Na Slovensku máme 6 centier pre predčasne narodené deti, do toho v novozámockej nemocnici spadá nielen región dvoch krajov, ale pýšia sa aj najnižšou úmrtnosť novorodencov v rámci Slovenska. Pilotný projekt, možnosť sledovať novorodeniatko online vďaka IP kamerám nad inkubátormi, odštartovali práve tam.

"Nemocnice a neonatológie nie sú vybavené tak, aby mohli mamy byť s nimi celú dobu, alebo má mama zdravotné problémy, alebo má doma ďalšie dieťa," vysvetľuje Kaiserová. Nový projekt, ktorý umožňuje rodičom sledovať ich dieťa z domu, im veľmi pomáha nielen po psychickej stránke. "Jednak ju to upokojí, maminy nemajú u týchto extrémne nezrelých novorodencov žiadnu možnosť priložiť si bábätko na prsník, aby sa spustila laktácia, a práve takýto videoprenos možno pomôže tej matke psychicky, aby sa tá laktácia navodila," hovorí primárka kliniky Klaudia Demová. 

Zatiaľ je nainštalovaných 11 kamier, ktoré bábätká snímajú len jednu hodinu, keďže drobci potrebujú v prvom rade pokoj. Rodičia dostanú prístupový kód, ktorý poznajú len oni a primárka kliniky. "Z našej strany to ochránené je, a ako to rodičia využijú, to už je na nich, možnosť bude ponúknutá každému rodičovi. Sme radi, že sa to podarilo," dodáva s úsmevom Demová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy