Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo zachraňuje situáciu so záchranármi. Motivuje ich platmi
Zdielať na

Ministerstvo zachraňuje situáciu so záchranármi. Motivuje ich platmi

BRATISLAVA / Po zrušení niekoľkých posádok Rýchlej lekárskej pomoci zodpovednosť za pacienta počas zásahov prešla na samotných záchranárov. Ich kompetencie sa zvýšili, no platy nie.

Posádka Rýchlej lekárskej pomoci sa považujú za nenahraditeľné osoby. Mnohí ľudia ich považujú aj za svojich hrdinov. Ich platy ale hrdinsky nevyzerajú. "V hrubom je to 768 euro. Takýto je plat záchranára a my si myslíme, že ten záchranár by mal zarábať aspoň priemernú mzdu v národnom hospodárstve," povedal prezident komory zdravotných záchranárov František Majerský. 

Z tejto sumy mnoho záchranárov nedokáže uživiť svoje rodiny, a tak odchádzajú do zahraničia. Ostrý štrajk by im totiž nepomohol a ani ho uskutočniť nemôžu. Ich služby a výjazd záchranky je potrebný nepretržite.  Záchranári sa ale nevzdávali, verili, rokovali, žiadali.  Pred pár dňami ministerstvo zdravotníctva oznámilo aj im potešujúcu správu. "Platy v budúcom roku v nelekárskych povolaniach výrazne porastú. Zabezpečia to navýšené zdroje rezortu," oznámila hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. 

Prezident komory verí, že tento garantovaný plat vzdelaných záchranárov presvedčí, aby zostali. S platmi zlepšiť tento systém ale snaha ministerstva nekončí. S ministerstvom zdravotníctva ďalej riešia dopravné služby aj neindikované výjazdy. "Finančné hodnotenie je len jedna časť. Druhá je, aby sme ten systém ešte viac zefektívnili aj voči pacientom," dodal prezident komory. 

Pozrite si reportáž o platoch v zdravotníctve:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy