Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poklady z povaly. Študenti spoznávajú históriu cez retropredmety
Zdielať na

Poklady z povaly. Študenti spoznávajú históriu cez retropredmety

HUMENNÉ / Študenti humenského gymnázia spoznávajú históriu cez retropredmety. Za týmto účelom prehľadali povaly a pivnice u svojich starých rodičov. Do školy potom priniesli všetko, čo bolo takpovediac "made in Czechoslovakia". Nechýbali LP platne, pionierske zápisníky a či dokonca staré obaly z potravín.

Žiaci mali za úlohu priniesť rôzne predmety, ktoré boli vyrobené v Československu, rôzne retro veci. Priniesli dobové časopisy, medaily, staré fotoaparáty, vojenské knižky, no napríklad aj zbierky obalov z potravín. "To je také raritné, ja si neviem predstaviť, že by som si odkladala obaly z potravín," povedala študentka gymnázia Viktória Švigarová. "Najstarším predmetom je kniha Hurbana-Olejkár z roku 1929," dodal Radoslav Turik, učiteľ Gymnázia armádneho generála L. Svobodu. 

​Retropredmetmi študenti zmapovali históriu Československa, ktoré vzniklo presne pred sto rokmi. "Je to dobré, aby vedeli o tom, čo sa pred sto rokmi udialo," povedal Dušan Kováč, historik. 

Študenti sa pýtali starých rodičov a hľadali na povalách. Gymnazisti poprinášali rôzne, dnes už kultové veci. Napríklad cenzúrované vydanie Anny Kareninovej. "Niektoré časti z Anny Kareninovej sú scenzúrované, aby neodporovali štátu a vtedajšiemu režimu," objasnila študentka Kristína Pomykáčová. Na povale našla táto študentka zápisník, ktorý správny pionier jednoducho musel mať. "Bez neho sa ako keby ani nedalo vyjsť na ulicu, mali tam napísanú svoju rovnošatu," dodala.

Študenti, ale aj učitelia majú na minulosť rôzne názory, všetky založené na tom, čo prežili alebo neprežili: "Nechýbal by mi internet a výdobytky techniky, ale by mi vadilo, keby dakto povedal, že toto môžeš, toto nie, že by som sa nedostal na školu preto, že chodím do kostola napríklad," povedal Boris Pankovčin, študent gymnázia. "To boli moje mladé roky a sme mysleli, že to všetko, čo tu je, je najlepšie, najmodernejšie, prešlo pár rokov a už je to iba spomienka," dodal Ivan Pajtaš, riaditeľ. 

Hlavné mesto má dejiny aj vo virtuálnej podobe, ktoré si môžu všetci pozrieť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy