Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Horiaca skládka ohrozuje zdravie. SHMÚ varuje pred smogom
Zdielať na

Horiaca skládka ohrozuje zdravie. SHMÚ varuje pred smogom

Archívna reportáž

HNÚŠŤA / Skládka odpadu v Hnúšti, okres Rimavská Sobota, začala horieť v piatok v ranných hodinách. Aj napriek snahe hasičov sa oheň počas dvoch dní nepodarilo úplne uhasiť. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal varovanie.

Na základe meraní kvality ovzdušia vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varovanie pred závažnou smogovou situáciou v oblasti Hnúšte. Vysoké koncentrácie PM10 možno očakávať v miestach zasiahnutých dymom z horiacej skládky. Výstraha platí od nedeľného rána do odvolania. Vývoj situácie bude závisieť od toho, ako rýchlo sa podarí lokalizovať a následne uhasiť požiar.

​PM10 označuje frakciu suspendovaných častíc v pevnom alebo kvapalnom skupenstve, ktoré môžu mať akútne i chronické účinky na zdravie. Najviac ohrození sú najmä starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo – cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. Vplyv na organizmus môžu ľudia pozorovať ako dráždenie očí, nosa a hrdla, pocity tlaku na prsiach, kašeľ a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest. Chronické účinky je možné očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 a môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu, poruchami odolnosti organizmu.

SHMÚ preto radí, aby ľudia žijúci v danej oblasti obmedzili pohyb vonku, skrátili vetranie obytných miestností a obmedzili vonkajšie fyzické aktivity. Obyvatelia, ktorí kúria pevným palivom by nemali spaľovať odpad. V prípade kúrenia drevom je nevyhnutné používať dobre vysušené drevo, ktoré sa sušilo 1 až 2 roky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy