Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nebezpečná tradícia. Nočné pálenie pneumatík ohrozuje nielen ovzdušie
Zdielať na

Nebezpečná tradícia. Nočné pálenie pneumatík ohrozuje nielen ovzdušie

KOŠICE / Nad dedinu vyvezú stovky pneumatík a zapália ich tam. Takúto zvláštnu tradíciu majú v mnohých obciach na východe Slovenska. Vatry vysoké niekoľko metrov sa podľa miestnych zakladajú v predvečer osláv ukončenia druhej svetovej vojny v Európe. Podľa ochranárov sa jedovaté látky z pneumatík uvoľňujú nielen do ovzdušia, ale aj do zeme a do vody. Takéto nelegálne pálenie už začala vyšetrovať polícia.

"Osláviť 73. výročie ukončenia druhej svetovej vojny pálením pneumatík je totálna hlúposť," myslí si starosta obce Stakčín, Ján Kerekanič. Diať sa to má dokonca v každej obci na severovýchode Slovenska. Muselo ich to stáť poriadnu námahu. Partia mladých chlapcov chcela tieto pneumatiky zapáliť, ich snaha ale vyšla nazmar.

Desiatky pneumatík zvážali nad obec Stakčínska Roztoka už niekoľko dní vopred. Mala tam vzplanúť vatra obrovských rozmerov. "Tá vatra dosahovala výšku asi štyroch metrov, takže bolo to celkom slušné dielo. Boli naukladané tak, aby v tej vatre nejakým spôsobom zhoreli," vysvetľuje starosta Juraj Pyteľ. Niektorí miestni obyvatelia hovoria, že ide o tradíciu.

"V rámci osláv víťazstva nad fašizmom sa tradične robia vatry. No a asi sa začali dediny medzi sebou predbiehať, kto bude mať väčšiu vatru," hovorí ochranár Viliam Bartuš. Krátko pred tým, ako sa mali pneumatiky rozhorieť ale zasiahla polícia. Podobná situácia bola aj v obci Stakčín. Tam pneumatiky stihli zapáliť. "Pneumatiky sú zaradené do kategórie nebezpečného odpadu a nemôžete ich vyviezť na skládku," vysvetľuje Bartuš. 

Podľa polície došlo k porušeniu zákona o odpadoch. "Prípad vyšetrujú sninskí policajti, ktorí začali trestné stíhanie pre prečin neoprávnené nakladanie s odpadmi," informuje hovorca krajskej polície Daniel Džobanik. 

Pozrite si reportáž o problémoch horiacej skládky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy