Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Baník napísal list do TV JOJ. Za areálom Hrnonitrianskych baní vraj vzniká nebezpečná skládka
Zdielať na

Baník napísal list do TV JOJ. Za areálom Hrnonitrianskych baní vraj vzniká nebezpečná skládka

NOVÁKY / Do redakcie nám prišiel list od baníka, ktorý pracuje v bani Nováky. Podľa jeho slov rovno za areálom podniku vzniká skládka nebezpečnej uhoľnej hlušiny, ktorá môže znečistiť podzemné vody a prach zamoruje ovzdušie. Vedenie Hornonitrianskych baní tvrdí, že všetko je v poriadku a skládka je neškodná. V najbližšom čase tu však pravdepodobne dôjde ku kontrole.

Baník, ktorý sa ozval do redakcie TV JOJ tvrdí, že skládka predstavuje pre životné prostredia obrovskú záťaž. Keďže sa bojí o stratu zamestnania, chce zostať v anonymite. Presne však popísal, čo sa na skládke deje.

"V poslednom čase vzniká obrovská halda nebezpečnej uhľovej hlušiny hneď za areálom bane. Halda je horľavá a verejne prístupná. Je nebezpečná pre zdravie ľudí. Vietor rozfúkava prach široko do okolia," tvrdí. 

Haldy pribúdajú

Za areálom bane Nováky sa halda naozaj nachádza. Už na prvý pohľad je jasné, že v poslednom čase na nej pribudli tony nového materiálu. "V minulosti mala byť zrekultivovaná v rámci haldového hospodárstva stará pôvodná halda a až potom mohla vznikať táto nová halda. Lenže podnik neúmerne šetrí a nová nebezpečná halda vzniká bez akejkoľvek koncepčnosti haldového hospodárstva," vysvetľuje baník. 

"Haldy ktoré pochádzajú z ťažby uhlia môžu obsahovať vysoké množstvo horľavých látok. Môžu sa vznietiť, samovznietiť a tlieť dlhú dobu," potvrdzuje nebezpečie riaditeľka organizácie Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková. 

Vedenie baní sa bráni 

Vedenie Hornonitrianskych baní tvrdí, že skládka je zabezpečená a všetko je v poriadku. "Neskladuje sa tu žiadny nebezpečný odpad, len prírodný materiál –horniny vyťažené z bane. Tie nemajú žiadny vplyv na kvalitu podzemných vôd," uviedla v stanovisku hovorkyňa podniku Adriana Siváková. Podľa vedenia je prevádzkový poriadok skládky plne v súlade s príslušnými zákonmi.

"Monitoring skládky pravidelne vykonávajú odborne spôsobilé osoby z našej spoločnosti. Kontrolu skládky vykonáva aj Obvodný banský úrad v Prievidzi, pričom neboli zistené žiadne nedostatky," pokračuje Siváková. 

Príde kontrola 

Podľa Okresného úradu životného prostredia banské haldy nie sú klasickými skládkami a preto ich nekontrolujú. Podnetom baníka sa budú zaoberať. "Náš úrad bude kontaktovať obvodný banský úrad, či nedochádza k vplyvom na životné prostredie," dodal prednosta Okresného úradu Trenčín Jozef Stopka. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy