Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tatry plné po zuby ozbrojených ochrankárov a policajtov
Zdielať na

Tatry plné po zuby ozbrojených ochrankárov a policajtov

Archívna reportáž

VYSOKÉ TATRY / Do Vysokých Tatier sa opäť po roku vrátila ekonomická politická špička. Pricestovali ministri financií z Francúzka či Nemecka a mnoho ďalších vrcholných politikov. Aj napriek tomu, že ich strážilo množstvo ochrankárov a policajti obkľúčili celé Štrbské pleso, turisti obmedzenia nepocítili.

Tatranský Globsec summit je zrejme jedným z mála na svete , ktorý sa môže pochváliť takýmto výnimočným pozadím na tlačových konferenciách. Kým zahraničným politikom sa do mrazivého tatranského počasia veľmi nechcelo, tí slovenskí zvládli rečniť v chladné ráno úplne v pohode.

Na Štrbskom plese je toto ekonomické fórum po druhýkrát. Lokalita, kde sa dennodenne vystrieda množstvo turistov sa zmenila na dôležité miesto, kde sa hovorilo hlavne o konkurencieschopnosti Európy. Takéto témy sa v Tatrách príliš často nepreberajú. Ale podľa prezidenta summitu im čerstvý vzduch prospeje.

"Už tí prví hostia, ktorí sem prichádzali lietadlami, sa zhodli na tom, že ten čerstvý vzduch pomáha takému strategickejšiemu rozmýšľaniu," komentoval to prezident Globsecu Robert Vass.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič súhlasí: "Môžem potvrdiť, že v takomto areáli sa rokuje oveľa lepšie, lebo sa cítite bližšie k prírode a vytvára to veľmi dobrú atmosféru."

Pre organizátorov to ale bola výzva, predsa len bezpečnostné opatrenia sa pripravujú v takomto prostredí oveľa zložitejšie.

Robert Vass hovorí: "Je to o niečo zložitejšie, predsa len v Bratislave to už máme za tých 15 rokov odskúšané."

A pod horami sa dnes hneď na úvod summitu aj krstilo. Vraj toto je veľký moment pre Slovensko, ktoré chce v budúcnosti vyrábať vlastné batérie.Taký je plán. Zatiaľ sa nevie ani kde, ani kedy či koľko to bude stáť.

"Musíme sa prispôsobovať trendom, ktoré pravdepodobne prídu a  jedným z takých trendov bude veľká podpora elektromobility," dodal premiér Peter Pellegrini.

So zabezpečením bezpečnosti na konferencii Globsec v Bratislave majú už organizátori mnohoročné skúsenosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy