Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deti dráždili psa, až kým jedno nepohrýzol. V prípade už padli obvinenia
Zdielať na

Deti dráždili psa, až kým jedno nepohrýzol. V prípade už padli obvinenia

SNINA / Len 13-ročného chlapca v Snine do tváre pohrýzol pes. Jeho príbuzné potom brutálne zbili majiteľku zvieraťa. Policajti prípad stále prešetrujú a z priestupku sa napokon stali hneď dva trestné činy. Pre tri ženy to znamená aj dve obvinenia.

Kým bol 13-ročný chlapec v nemocnici, jeho príbuzné zaútočili na majiteľku psa. Útok na chlapca dávali za vinu práve Patrícii, s čím ale odborníčky nesúhlasia. "Majiteľka psa zaistila tým, že ho uviazala, a to urobila správne, pretože šla do obchodu," uviedla Míla Beranová, inštruktorka výscviku psov hrou. "Nebol dôvod, aby pes mal košík. Netvrdím, že došlo k chybe detí, ale skôr k tomu, že dospelý by mal poučiť dieťa, ako sa k zvieraťu chovať," dodala Lucie Kroppová, ďalšia z inštruktoriek. 

​Pohryznutie chlapca polícia evidovala ako priestupok proti poriadku v správe. To už ale neplatí. "Skutok bol prekvalifikovaný na prečin ublíženia na zdraví," povedala Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov.

Príbuzné pohryzeného chlapca, ktoré zaútočili na majiteľku psa, policajti obvinili z trestného činu výtržníctva. Tým sa pre ne problémy so zákonom ale nekončia. S ohľadom na zdravotné problémy majiteľky psa prišlo ďalšie obvinenie. "Bolí ma veľmi hlava. Ani sa spať nedá, cítim spánky, ani sa dotknúť nemôžem, nos mám úplne opuchnutý," opísala svoj stav Patrícia, zbitá majiteľka psa. "Trojicu žien na základe dôkaznej situácie polícia obvinila aj z prečinu ublíženia na zdraví," dodala Jana Ligdayová. Otec pohryzeného chlapca na otázky reagoval, že to vnímajú ako prenasledovanie.

Staford je síce považovaný za bojové plemeno, no nie vo vzťahu k ľuďom. A to, že by mal byť agresívny na človeka, podľa odborníčok ani nemá geneticky dané. "Boli šľachtené a veľmi selektované na agresivitu voči človeku. Keď pes zaútočil na človeka, tak ho selektovali, zabili ho, lebo to oni nepotrebovali," vysvetlila Míla Beranová.

Cvičiteľky sa zhodujú, že staford bol trpezlivý až pridlho. Chytať cudzieho priviazaného psa, znamená prevziať na seba zodpovednosť, že sa niečo môže stať. "Je dôležité, aby sa k psovi nepribližovali, aby nekontaktovali psa bez súhlasu majiteľa. Rovnako treba vysvetliť mamičkám, aby toto nerobili, nepúšťali deti k psovi, nie každý pes znesie tlak detí," dodala Monika Vrančíková, Eurocanis Humenné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy