Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zničená a unavená, no v rukách odborníkov. Smrteľne jedovatú mambu už našli
Zdielať na

Zničená a unavená, no v rukách odborníkov. Smrteľne jedovatú mambu už našli

PRAHA / V záhradkárskej osade v Hlubočepích našli jedovatú mambu zelenú, ktorá v utorok unikla z neďalekého, asi 200 metrov vzdialeného domu. Už ju odchytili.

Zo stromu neďaleko domu odkiaľ ušla ju zložil pracovník pražskej ZOO. Našla ju žena na svojej záhrade a tvrdí, že vyzerá vyčerpane. "Musela sa predrať celou roklinou a ešte po schodoch nahor. Usídlila sa u nás v orechu," uviedla. Keď si žena uvedomila, že môže ísť o jedovatého hada, ktorý ušiel, schovala sa so svojím psom v dome a zavolala políciu. 

Pred tým ako mamba unikla, uhryzla 30-ročnú ženu, pravdepodobne majiteľku, ktorá je teraz v nemocniciach vo vážnom stave. Žena dostala v nemocnici antisérum, no stále je v umelom spánku. Podľa hovorcu nemocnice ale antisérum zabralo a pacientka má iné zdravotné komplikácie. 

Okolnosti úniku smrteľne jedovatého hada prešetrujú aj policajti. Podľa Štátnej veterinárnej správy prípadný chov mamby nebol schválený. 

Mamba zelená je rýchly, útočný a vysoko jedovatý stromový had, ktorý žije v západnej Afrike. Jeho prirodzenou potravou sú predovšetkým vtáci a drobné cicavce, vrátane hlodavcov. Korisť loví v korunách stromov i na zemi. Jej jed je vysoko toxický. Ak nie je okamžite podané antisérum, pacient môže zomrieť na udusenie spôsobené ochrnutím dýchacieho svalstva. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy