Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Predpovede sa naplnili. Chlad pocítili už aj ľudia bez domova
Zdielať na

Predpovede sa naplnili. Chlad pocítili už aj ľudia bez domova

LUČENEC / Predpovede meteorológov sa naplnili. Po teplých letných dňoch prišlo výrazné ochladenie. Pre bezdomovcov sa tak začína najťažšie obdobie v roku, keď miestami bojujú v mrazivom počasí o život.

Poriadne sa ochladilo aj v Lučenci. Ráno o piatej tam teplomery namerali 0 stupňov C. Chladnú noc pocítili najmä bezdomovci. V meste sa ich odhadom pohybuje približne 80.

Prespávajú najmä v opustených budovách. A práve tam boli aj v stredu nadránom. Ležali poobliekaní na starých matracoch, prikrytí rôznymi dekami, či paplónmi. "Naobliekaný som, kamarát mi daroval kabát. Nie je mi zima, lebo ja tam mám spacáky, paplóny, zase nezomieram. Ja som zvyknutý," vraví Vlado, ktorý žije na ulici. 

Nocľaháreň v Lučenci

Od 1.septembra je v meste otvorená už aj nocľaháreň. Využiť ju môžu od večera od 19:00 do rána do 07:00 za jedno euro. Prvú chladnú noc tam prespalo deväť ľudí. "Vonku ja nebudem, aby sa mi niečo nestalo, bojím sa. Vonku je zima," vraví žena, ktorá využila služby nocľahárne. 

Za noc si tam zaplatia 1 euro, využiť môžu aj sprchy. Dovnútra ale nepustia každého, zákaz majú najmä ľudia pod vplyvom alkoholu.

Bratislavské noci

Na známych miestach, kde bratislavskí bezdomovci prespávali, sa už uplynulú noc nenachádzali. Nízke teploty ich donútili nájsť si teplejšie nocoviská alebo ísť do útulku pre ľudí bez domova. 

Hliadky mestskej polície pravidelne ľudí bez domova upozorňujú, aby situáciu nepodcenili. "Pokiaľ týchto ľudí na takýchto miestach naše hliadky nájdu, odporúčajú im, aby noc strávili v ubytovniach, ktoré sú pre nich určené," informovala hovorkyňa mestskej polície Barbora Krajčovičová. 

V Bratislave je niekoľko zariadení a nocľahárni pre ľudí bez domova. "V priemere sme mali doteraz okolo 120 až 140 klientov, ale včera sme mali 170 a trošku viacej, a je to len začiatok pre nás. To znamená, zimné obdobie, ako bude postupne narastať, tak nocľaháreň dokáže uniesť až 200 klientov," hovorí riaditeľ ubytovne Jozef Kákoš. 

Ulica Spišskej Novej Vsi 

Teplota v meste Spišská Nová Ves sa pohybuje v noci už okolo nuly. Mestskí policajti začali s kontrolou bezdomovcov na železničnej stanici. Tú počas noci kvôli neželaným nocľažníkom uzatvárajú po poslednom nočnom vlaku. Otvárajú ju o tretej ráno. Na stanici sa zohrievala popradčanka bez domova. Tá sa mrazov nebojí."Prežijem, alebo neprežijem, to už je jedna vec. Nebojím sa toľko zimy. Čo ja už som zažila a vydržala som," vraví.

Mrazivé rekordy 

Len pár dní potom, čo sa skončilo leto a jeseň sa poriadne ani nezačala, nám už pani Zima dala pocítiť svoj dych. V stredu ráno mrzlo pri zemi na celom Slovensku. Najsilnejšie mrazy zasiahli horské doliny. Napríklad v Podtatranskej kotline alebo na Orave teploty klesli na - 6 stupňov. Rekordy padali aj na Horehroní či v oblasti Piešťan. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy