Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Meštiansky dom na Nedbalovej asanovali bez povolenia
Zdielať na

Meštiansky dom na Nedbalovej asanovali bez povolenia

Zdroj: Mandy Jouan/ilustračné

Projektant stavby Németh tvrdí, že asanácia múru, na ktorú nemal stavebník povolenie, bola potrebná, pretože bol staticky narušený. Spoločnosť tu plánuje vybudovať dom s občianskou vybavenosťou, pričom chce zachovať všetky prvky pôvodnej budovy.

Stavebník nemal búracie povolenie na celý objekt meštianskeho domu na Nedbalovej ulici v Bratislave, preto sa voči nemu začne priestupkové konanie pre správny delikt, uviedla staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová.

Ako ďalej vysvetlila, podľa platného stavebného povolenia vydaného stavebným úradom spoločnosti PLH, s.r.o., v apríli minulého roka mala plánovanej rekonštrukcii a nadstavaniu tohto štvorkrídlového meštianskeho domu predchádzať sanácia vlhkosti a statické zabezpečenie celého objektu.

"V novembri minulého roku požiadal stavebník o zmenu dokončenej stavby. O žiadosti však stavebný úrad začne konať až v najbližších dňoch," konštatovala Kopřivová.

Podľa nej je však tiež predčasné hovoriť o výške pokuty, vyplynie to až zo správneho konania, na ktorom stavebník bude musieť zdôvodniť, prečo konal v rozpore so stavebným povolením.

Projektant stavby Alexander Németh povedal, že asanácia bola principiálne povolená už vlani, s výnimkou jedného múru. Havarijné múry teda začali podľa neho búrať už v auguste minulého roka a hoci plánovali pôvodný jeden múr zachovať, počas prác sa ukázalo, že to nepôjde podľa pôvodných predstáv, a preto bola asanácia múru nutná.

"Čelný múr sme chceli zachovať, bol však narušený hnilobou, nebol dobre založený, bol podkopaný káblami a prvé jesenné búrky ho zložili," zdôvodnil Németh.

Ako ďalej uviedol, ostala len pivnica, ktorá je tam i v súčasnosti. Tehlové murivá, fasádu a rímsu vybudujú podľa neho nanovo a budú rovnaké. Németh dodal, že spoločnosť PLH, s.r.o. predala meštiansky dom spoločnosti Retail Slovakia s.r.o., ktorá tu plánuje postaviť dom s občianskou vybavenosťou. "Zmení sa akurát výška budovy o jedno podlažie, všetky ostatné prvky budú zachované," konštatoval.

V pôvodnom aprílovom povolení získal investor podľa Kopřivovej povolenie na zmenu dokončenej stavby meštianskeho domu na Nedbalovej ulici - na rekonštrukciu a nadstavbu s tým, že "nadstavovaný a stavebne upravený bude jestvujúci bytový dom štvorkrídlovej dispozície, ktorý má v súčasnosti podzemné podlažie pod časťou stavby, dve nadzemné podlažia a nevyužívanú povalu v sedlovej streche".

Stavebným úpravám mala podľa nej predchádzať sanácia vlhkosti a statické zabezpečenie objektu. Po stavebnej úprave mal mať objekt pod časťou pôdorysu podzemné podlažie a sedem výškových úrovní. Uličné krídlo malo mať tri nadzemné podlažia a podkrovie s dvoma výškovými úrovňami, južné krídlo šesť nadzemných podlaží a severné krídlo sedem nadzemných podlaží.

Západné krídlo chcel stavebník odstrániť, čím by sa existujúci dvor rozšíril a vzniknuté átrium by bolo v úrovni šiesteho nadzemného podlažia prestrešené presklenou konštrukciou.

V novembrovej žiadosti žiadal stavebník o zmenu stavby pred dokončením. Ako Kopřivová doplnila, dalo by sa to zhrnúť do troch bodov. V prvom prípade išlo o fasádu z ulice, ktorá sa zo statických dôvodov asanovala a je potrebné ju nanovo vymurovať. Stavebník tiež žiadal zväčšiť rozsah podpivničenia a statického podchytenia základovej špáry, pričom na prednej fasáde sú statické poruchy. Na prvom podzemnom podlaží a v prvom až štvrtom nadzemnom podlaží plánovala spoločnosť drobné dispozičné zmeny.

Stanovisko spoločnosti Retail Slovakia s.r.o. nepodarilo získať.

Zdielať na