Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vojaci USA sa zranili pri havárii amerického tanku na Slovensku
Zdielať na

Vojaci USA sa zranili pri havárii amerického tanku na Slovensku

Archívna reportáž

LEŠŤ / Americkí vojaci opäť utrpeli nehodu na Slovensku. Traja príslušníci armády USA mali smolu a počas cvičenia vo vojenskom priestore na Lešti sa zranili. Dvoch z nich museli previezť letecky do nemocnice.

Nehoda amerického tanku Abrams sa stala počas cvičenia Slovenský štít 2018 v skorých ranných hodinách. Podľa ministra obrany Petra Gajdoša sa tank počas výcviku z dosiaľ nezistených príčin prevrátil. Na jeho palube boli traja americkí profesionálni vojaci, z toho jedna žena.

Minister obrany Peter Gajdoš hovorí: "Boli ranení traja príslušníci ozbrojených síl USA. Dvaja ťažko, z toho jedna príslušníčka a jeden profesionálny vojak ľahko zranený. Okamžite bola poskytnutá prvá zdravotná pomoc."

Okrem záchranných zložiek, ktoré zraneným vojakom pomáhali prileteli aj dva záchranárske vrtuľníky. Dvaja vojaci totiž pre svoje zranenia potrebovali okamžitý transport.

Hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková upresňuje: "Banskobystrická posádka bola vyslaná k zranenému mužovi s devastačným poranením dolnej končatiny. Druhá posádka, ktorá priletela na pomoc z Nitry, pomáhala zranenej žene s politraumou. Oboch zranených po prílete prevzali do svojej starostlivosti lekári leteckých záchranárov."

Potom, ako zranených stabilizovali, ich transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici. Záchranári do nemocnice previezli aj tretieho profesionálneho vojaka. Ten mal väčšie šťastie a pri nehode sa vážne nezranil. Nad nehodou vyjadrilo ministerstvo obrany ľútosť a vyhlásilo, že poskytuje všetky úkony na dôsledné vyšetrenie nehody.

Slovenský štít 2018 je najvýznamnejšie medzinárodné vojenské cvičenie, na ktorom sa zúčastňuje takmer 1 500 slovenských vojakov, ako aj príslušníkov zahraničných ozbrojených síl. Cieľom je príprava na aktuálne bezpečnostné hrozby. .

Našťastie pri presune vojenských konvojov po slovenských cestách k problémom nedošlo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy