Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horskí a leteckí záchranári zasahovali v Tatrách. K zemi sa zrútil paraglajdista
Zdielať na

Horskí a leteckí záchranári zasahovali v Tatrách. K zemi sa zrútil paraglajdista

VYSOKÉ TATRY / Pod Slavkovskou vyhliadkou vo Vysokých Tatrách dnes spadol poľský paraglajdista, ktorého museli transportovať do popradskej nemocnice. V lietaní pokračoval zabalený v špeciálnom vaku a visiac na navijaku s lekárkou leteckých záchranárov.

Hneď po prijatí volania o pomoc, horskí a leteckí záchranári smerovali na miesto pádu. K zranenému sa spúšťali navijakom lekárka sa spolu s horským záchranárom spustila k Poliakovi a muža spoločne ošetrili. 

Prečo paraglajdista spadol, záchranári netušili, ale ich pomoc bola nevyhnutná. ​Paraglajdistov stav nebol príliš vážny a resuscitácia nebola potrebná. Poliak sa sťažoval najmä na silné bolesti nohy. Po páde bývajú zranenia mnohokrát vážnejšie. "Keď veľkou rýchlosťou pristanú, v prvom rade si polámu nohy a potom chrbtica. Tento paraglajdista mal šťastie, že nezachytil strom," vysvetlil Erik Rabatin, záchranár HZS, Vysoké Tatry. 

Potom ako posádka dostala zraneného z terénu, museli pristáť v Smokovci, kde bol pacient preložený na palubu a smeroval do popradskej nemocnice. "Počas medzipristátia v Starom Smokovci, mu lekárka doplnila ďalšiu potrebnú liečbu. V stabilizovanom stave, s podozrením na zlomeninu stehnovej kosti, bol letecky prevezený do popradskej nemocnice," dodala Zuzana Hopjaková, hovorkyňa leteckých záchranárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy