Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Uzavreli vyšetrovanie tragického pádu paraglajderov na Donovaloch
Zdielať na

Uzavreli vyšetrovanie tragického pádu paraglajderov na Donovaloch

DONOVALY / Polícia ako aj Letecký a námorný vyšetrovací útvar uzavreli tragický prípad z leta minulého roka. Pri tandemovom lete na Donovaloch zahynuli dvaja paraglajderi - skúsený inštruktor a klientka, pre ktorú to mal byť darček.

Tragický pád nakrútil náhodný svedok nešťastia. Vyšetrovatelia tak mali priamy záznam o tom, čo sa v osudný moment odohralo. Od samotného štartu až po pád na lyžiarsky svah trval let iba 31 sekúnd. "V podstate spadli z výšky zhruba 20 metrov, hneď po štarte. Došlo ku kolízii a zatvoreniu padáka. Spadli do strmého svahu na zjazdovku," opisuje udalosť horský záchranár Tomáš Hvizda.

Letecký a námorný vyšetrovací útvar už prípad uzavrel. Podľa záverečnej správy let neprebiehal štandardne už od začiatku. "Príčinou nehody bolo nedostatočné vykonanie päťbodovej predletovej kontroly pilotom, keďže pilot pri vzlete nemal zapnutú pravú karabínu do tandemovej rozperky," informuje hovorkyňa ministerstva dopravy Zuzana Viciaňová.

Inštruktor ani iné osoby, ktoré boli v blízkosti miesta vzletu si chybu nevšimli. 59-ročná žena, pre ktorú bol tandemový let darčekom k sviatku, bola podľa záverečnej správy pripnutá správne. "Nerovnomerné rozloženie hmotnosti posádky spôsobilo deformáciu klzáka v jeho strede. Došlo k sústavnému a rýchlemu klesaniu padáka a následnému nárazu do terénu," dodáva Viciaňová.

Postroj pilota aj pasažierky, rozperky aj záchranný padák boli v dobrom stave, funkčné boli všetky karabíny. Chybou, ktorá spôsobila celú tragédiu tak bolo nezapnutie pravej karabíny pilota a nedostatočná kontrola pred štartom. Išlo pritom o mimoriadne skúseného inštruktora s náletom 1120 hodín.

"Práve on dbal natoľko na tú bezpečnosť, že aj keby tá reportáž nebola, bol ochotný zliezť z toho kopca dole, pretože nebol správny vietor. A dlhé minúty sme čakali, kým bude správny vietor, aby sme mohli vzlietnuť," hovorí o inštruktorovi redaktor TV JOJ Dárius Haraksin  

"Je tam výstroj, treba si to skontrolovať, či sa mi niečo niekde nezachytilo, pri tom štarte na zemi. Je tam veľa faktorov, na ktoré si človek musí dávať pozor," hovorí paraglader Pavol Šulák. Nešťastie vyšetrovali aj banskobystrický policajti. Po doručení všetkých znaleckých posudkov prípad uzavreli. "Trestné stíhanie bolo v tomto prípade pre neprípustnosť zastavené. Trestné stíhanie nemožno viesť proti tomu, kto zomrel," informovala hovorkyňa krajských policajtov v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy