Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začarovaný kruh so zverejňovaním zmlúv pozemkového fondu sa stále neuzavrel
Zdielať na

Začarovaný kruh so zverejňovaním zmlúv pozemkového fondu sa stále neuzavrel

BRATISLAVA / Transparentnosť na slovenský spôsob. Takto by sa dal nazvať postup slovenského pozemkového fondu pri zverejňovaní reštitučných zmlúv. Už vyše roka televízia JOJ poukazuje na právnu neistotu v tejto veci. Na tom, ako zmluvy zverejňovať, sa nevie zhodnúť ani vláda.

Právnici, politici ale aj TV JOJ už dlhodobo upozorňuje Slovenský pozemkový fond na to, že nezverejňuje zmluvy tak ako má. Len za posledných päť rokov štát previedol pozemky na reštituentov v celkovej hodnote takmer 13 miliónov eur. Pri zverejňovaní zmlúv ale fond začierňuje ceny konkrétnych pozemkov a verejnosť tak nemá možnosť kontroly. 

"Som hlboko presvedčený, že sa tam dejú kšefty a tie kšefty sú v obrovskom rozsahu," tvrdí Peter Kunder z Aliancie Fair Play. Ide pritom o nakladanie so štátnym majetkom. "Pri cene nevidím dôvod," reagovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Ja na to nevidím absolútne žiadny dôvod," vyhlásil Robert premiér Fico. "Nemá žiadnu logiku zverejňovať zmluvu, keď tam nie je cena," dodáva Kunder.

Pozemkový fond sa od roku 2016, kedy ho na to upozornila TV JOJ, bráni vyjadrením úradu na ochranu osobných údajov. "V danom prípade ide o tzv. údaje o ekonomickej identite fyzických osôb," tvrdil v minulosti hovorca SPF Martin Kormoš. Podľa neho je vraj cena pozemku osobným údajom. Ešte v októbri minulého roku ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná pre TV JOJ vyhlásila, že môže iniciovať stretnutie. "Tak môžeme urobiť stretnutie s ministerkou spravodlivosti, s úradom na ochranu osobných údajov a s pani generálnou riaditeľkou slovenského fondu," povedala Matečná. Zatiaľ sa ale stretnutie nekonalo.

Premiér Robert Fico v minulosti tiež vyhlásil, že sa mu nepáči, že pozemkový fond utajuje podstatné náležitosti zmlúv pri nakladaní so štátnym majetkom. Redaktorovi TV JOJ garantoval, že o tom bude diskutovať s ministerkou Matečnou. Od tohto prísľubu ubehli tri mesiace a vláda už rokovala niekoľkokrát. 
Podľa Matečnej s ňou Fico ale o tejto téme ešte nehovoril. "Predseda vlády niečo sľúbil a aj to dodrží. Určite má veľa práce a veľa povinností," vyhlásil premiérov hovorca Erik Tomáš.

Spomínané stretnutie právnikov, ktoré po upozornení TV JOJ iniciovala ministerka pôdohospodárstva, sa nakoniec uskutočnilo, no nezúčastnili sa na ňom zástupcovia ministerstva spravodlivosti. "Slovenský pozemkový fond inicioval stretnutie s úradom na ochranu osobných údajov, ktoré sa uskutočnilo 2.11. minulého roku," potvrdil Kormoš. Spomínaný úrad už ale v roku 2016 poslal fondu stanovisko, že začierňovanie údajov v zmluvách je v poriadku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy