Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nešťastný pád paraglajdistu. Jeho padák sa stal neovládateľným
Zdielať na

Nešťastný pád paraglajdistu. Jeho padák sa stal neovládateľným

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / V kopcoch bošáckych kopaníc zasahovali v pondelok popoludní všetky záchranné zložky. Z výšky niekoľkých desiatok metrov totiž spadol na zem český paraglajder. Utrpel síce početné zlomeniny, no napriek tomu môže hovoriť o viacnásobnom šťastí v nešťastí.

K pádu došlo na kopci Veľký Lopeník pri slovensko-českých hraniciach. Hasiči a zdravotní záchranári z Nového Mesta nad Váhom ratovali zraneného paraglajdistu z Česka, ktorý spadol v ťažko dostupnom teréne. Šťastím bolo, že jeho krkolomný pád videla mladá rodina na turistike. Ihneď mu bežali na pomoc a volali na tiesňovú linku. "Po príchode na miesto udalosti sme zistili, že spadnutý paraglajdista sa nachádza v rokline, kde sme museli pokračovať pešo, a tam mu bola poskytnutá predlekárska pomoc," uviedol veliteľ zásahu hasičov Dominik Kovačovic.   

Päťdesiatjedenročného muža počas letu zradil vietor a jeho padák zostal neovládateľný.  Nasledoval voľný pád k zemi. Našťastie pod paraglajdistom bol hustý les a laná sa zachytili o stromy, čo nešťastníkov dopad zmiernilo. Napriek tomu utrpel ťažké zranenia a nemohol sa hýbať. Hasiči a zdravotníci sa k nemu na terénnych vozidlách nedostali. Z rokliny ho museli vyniesť po svojich a ručne. "K vozidlám bol znesený v nosidlách a vákuovými dlahami," pokračoval veliteľ zásahu.  

Po zraneného paraglajdistu priletel záchranársky vrtuľník, ktorý pristál na neďalekej lúke. Čech utrpel viacnásobné zlomeniny dolnej i hornej končatiny. "Po preložení na palubu ho leteckí záchranári v stabilizovanom stave letecky transportovali a odovzdali do starostlivosti lekárov úrazovej ambulancie FN v Trenčíne," vyjadrila sa k nehode hovorkyňa leteckých záchranárov  Zuzana Hopjaková.  Okolnosti nehody paraglajdistu vyšetruje letecký úrad. Polícia sa prípadom nezaoberá. 

Pozrite si reportáž o mladíkovi, ktorý havaroval s kombajnom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy