Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľké upratovanie v Malej Fatre. Turisti počas leta narobili z údolí smetisko
Zdielať na

Veľké upratovanie v Malej Fatre. Turisti počas leta narobili z údolí smetisko

ORAVA A MALÁ FATRA / Dnes mali pracovnú, alebo skôr upratovaciu a čistiacu sobotu na celom svete. Dnešok je totiž takzvaný Cleanup day. Upratovalo sa aj na Orave. V Malej Fatre pri kraľovianskom jazere odstraňovali špinu a neporiadok po tisíckach letných návštevníkov. V Západných Tatrách zasa okolo vysokohorských chodníkov zbierali veci, ktoré tam nemali čo hľadať.

"Na sídlisku si to po psíkovi vie slušný majiteľ psíka odpratať, tak by si to mal vedieť odpratať aj slušný turista. Je to o ľuďoch, nie je to o tom, že by tu mali byť mobilné toalety," tvrdí turista v Roháčoch v Západných Tatrách. Exkrementy na a pri turistických chodníkoch nepotešia nikoho. "Je to odpad, ktorý je nepríjemné zbierať, robíme tak po intenzívnych dažďoch," vysvetľuje Juraj Majerčák, vedúci ochraného obvodu Štátnych lesov TANAPu - Zverovka, Západné Tatry. "Samozrejme, že keď treba, treba odbehnúť do lesa, ale čo najďalej, keď už tak," tvrdia turisti.

"Pred nástupom na túru, ale po túre, môžu turisti využívať klasické toalety, ktoré sú buď na parkoviskách, alebo ich bezprostrednej blízkosti," potvrdila Martina Petránová, hovorkyňa Š.L.TANAPu. "Chcel by som apelovať na návštevníkov, aby využili možnosti sociálnych zariadení aj na horských chatách," tvrdí Majerčák.

​Verili by ste, že čierne skládky môže niekto nechať pri takej prírodnej kráse ako je Kraľovianske jazero? Tisícky návštevníkov počas leta tam prežili zadarmo nádherné prázdninové dni a prírode sa odvďačili nepekne. A takýto sme my národ, toto ostalo po letných turistoch: fľašky, plasty, obaly, roztrhané nafukovačky, zvyšky jedál - prosto všetko ste mohli nájsť v malebnom údolí Malej Fatry.

"Štruktúra toho odpadu hovorí o tom, že keď si dokážu kúpiť pražskú šunku, nebudú to chudobní ľudia, asi nebudú úplne nevzdelaní, to ja tá tragédia celého," hovorí Peter Lauko, vedúci potápačského klubu Hyppocampus Martin. "Kuriozitou je, že nudisti na svojej pláži majú absolútne čisto, žiadna fľaša, žiadna smietka, absolútne vzoroví, môžme ich za vzor vyhlásiť," dodáva Eduard Piovarči, vedúci jaskyniarov Aragonit Žilina. Tatry budú čistiť dobrovoľníci s pracovníkmi Tanapu aj poslednú septembrovú sobotu.

Na jar upratovali aj na Chopku. Vyzeralo to tam podobne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy