Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Termín na mamografiu môžete dostať až o dva roky. Čo robiť v takomto prípade?
Zdielať na

Termín na mamografiu môžete dostať až o dva roky. Čo robiť v takomto prípade?

BRATISLAVA / Do redakcie TV JOJ napísal rozhorčený divák. Zarazilo ho, že najskorší termín na mamografické vyšetrenie dostala jeho dcéra až o takmer rok. Reportérka Alena Malchová zisťovala, či je to bežné a čo môžeme urobiť, ak s termínom nie sme spokojní.

Muž bol objednať svoju 42- ročnú dcéru na mamografiu 11. septembra tohto roka. Najbližší termín na vyšetrenie mu dali až na 6. augusta 2019. Informáciu sa TV JOJ priamo v ambulancii overiť nepodarilo, nikto nedvíhal telefón. Divák neupresnil v akej poisťovni je jeho dcéra ani či ide o preventívne alebo akútne vyšetrenie. Podľa oslovenej rádiologičky sa mohli stať dve veci. Buď mala nedávno podobné vyšetrenie a nechceli ju vystavovať ďalšiemu žiareniu, alebo ide o prevenciu. V takom prípade má naň nárok každá žena nad 40 rokov raz za dva roky. 

"Vo veku 40 rokov už mala prvý raz prísť na mamografiu, a to by znamenalo, že do tých 2 rokov by si teda ustriehla ten termín 42 rokov. Čiže aj na pracovisku, ktoré dáva také dlhé objednávacie lehoty by v podstate bola v poriadku. Ak ide o ženu, ktorá nemá zdravotné problémy," vysvetlila rádiologička Andrea Kállayová. Druhá možnosť je, že divák sa rozčuľuje oprávnene, pretože pacientka má nález ale pracovisko, kde si požiadala o vyšetrenie, už má plné termíny. "Keď sú dobré pracoviská, tak ľudia sa to dozvedia a samozrejme chcú tam prísť. Tieto pracoviská často sú preťažované a práve potom sa môže stať, že dostane teda taký dlhý termín," pokračovala Kállayová. 

Dodáva však, že stávať by sa to nemalo. To si myslí aj Jana Pifflová Španková, ktorá sa prostredníctvom občianskeho združenia Nie Rakovine  téme prevencie venuje. "Povedzme si otvorene, máme mi vôbec prostriedky na to, alebo záujem na tom, bojovať proti rakovine nejako systematicky, keď ponúkame ženám kontroly o rok? Ktoré sú rizikové veku? To je niečo hrozné," skonštatovala. 

Stanovisko ministerstva

"Podľa nás takáto čakacia doba nie je v poriadku. Priemerná čakacia doba je podľa údajov VšZP väčšinou do 15 dní, okrem prípadov kontrolnej mamografie," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pomôže poisťovňa

Ak sa Vám zdá, že ste dostali príliš neskorý termín na mamografické vyšetrenie, ministerstvo prioritne odporúča kontaktovať svoju poisťovňu.
Tá vám totiž v prípade akútneho stavu môže nájsť zariadenie, kde vám vyšetrenie urobia skôr. 

"Union garantuje pre naše poistenkyne termín na mamografické vyšetrenie maximálne do 14 kalendárnych dní," povedal hovorca poisťovne UNION Matej Neuman. 

"Našim poistenkám garantujeme mamografické vyšetrenie do 10 pracovných dní," uviedol za poisťovňu Dôvera hovorca  Matej Štepiansky. 

Ministerstvo sľubuje od nového roka zavedenie screeningových programov vďaka čomu by sa napríklad aj príliš dlhé čakačky mali stať minulosťou. "Aktuálne prehodnocujeme či všetky pracoviská spĺňajú kritériá zo strany EÚ, nastavené požiadavky a samozrejme následne budú pacientkam posielané pracoviská kde môžu ísť na vyšetrenie napríklad mamografom," pokračovala Zuzana Eliášová. Podľa Národného centra zdravotníckych informácii je na Slovensku 88 mamografických pracovísk a 104 mamografov.

Pozrite si reportáž o platoch pre zdravotné sestry: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy