Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Bratislave namerali zvýšený ozón. Citlivé osoby môžu účinky pociťovať na zdraví
Zdielať na

V Bratislave namerali zvýšený ozón. Citlivé osoby môžu účinky pociťovať na zdraví

BRATISLAVA / Od stredy 12. septembra do odvolania platí pre Bratislavu upozornenie pred prízemným ozónom, ktorý môžu pocítiť najmä citlivejší ľudia a astmatici. Meteorológovia na monitorovacej stanici totiž namerali zvýšený prah ozónu.

Zvýšená koncentrácia ozónu vo vzduchu zvykne mať akútne a chronické účinky na zdravie najmä citlivých osôb a astmatikov. Medzi citlivé skupiny ale patria aj starší ľudia s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, tehotné ženy či malé deti. 

Akútne účinky môžu pociťovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, v podobe kašľa, ale aj bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolať záchvaty a príznaky dráždenia dýchacích ciest. 

Chronické účinky sa vyskytujú pri dlhodobom a opakovanomo vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii ozónu a môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zmenami v zložení krvi, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu či poruchami odolnosti organizmu. 

Ako sa chrániť?

SHMÚ odporúča dotknutým osobám obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia. 

Obmedzenia je potrebné dodržiavať a aktivity časovo obmedzovať tým viac, čím vyššie sú koncentrácie ozónu v ovzduší a čím rizikovejší z hľadiska zdravia sú jednotlivé osoby. 

Podobné problémy mali pred časom aj Francúzi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy