Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najstaršia Slovenka oslávila 109 rokov. Vie recept na dlhý život
Zdielať na

Najstaršia Slovenka oslávila 109 rokov. Vie recept na dlhý život

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Narodila sa za čias Rakúsko-Uhorska. Keď vznikla Československá republika mala 9 rokov. Mária, ktorá väčšinu života prežila v Levoči, teraz oslavuje neuveriteľných 109 rokov. Podľa všetkého je najstaršou Slovenkou. 108. narodeniny babička ešte oslavovala doma, no už o rok neskôr prijímala gratulácie v domove dôchodcov. Vraj žije preto tak dlho, lebo od 33 rokov je bez chlapa a nikto ju nerozčuľoval.

Mária Čeremugová oslávila v utorok 109 rokov.  Ešte donedávna čiperná babička. Na invalidný vozík ju posadila mozgová príhoda. Oficiálne zdroje neuvádzajú žiadne záznamy z novodobej histórie Slovenska o nikom, kto by sa dožil takéhoto veku.

"Svoju mladosť prežila veľmi pekne v kruhu priateľov a kolegov. Pracovala v likérke v levočskom pivovare, v lesoch levočských sadila stromčeky, potom na plantáži. Pomáhala so starosťou nás vnúčat a potom pravnúčat," povedala o babke vnučka Gabriela Perovičová. 

"Chodievala k nám, alebo my sme chodievali k nej. Starala sa o nás, keď naši rodičia boli v práci. Spievala nám hocijaké pesničky, rozprávala rozprávky," pridala sa pravnučka Veronika Čeremugová. 

Mária žila a vyrastala vo veľmi chudobných pomeroch. Nikdy nechodila do školy. Čítať a písať sa naučila od vnučky Gabriely. Oslávenkyňa má päť pravnúčat a jedno prapravnúča. Mária prežila oboch svojich synov. Jeden zahynul ako dieťa pri hre s ohňom a druhý zomrel ako 61-ročný, Mária mala vtedy 90-tku.

"Čeremogová pochádza z piatich súrodencov. Tri sestry a dvaja bratia. Žijúca je len jedna, najmladšia sestra 92-ročná Katarína," tvrdí zamestnankyňa domova. Dnes už babička toho veľa nenarozpráva. No v minulosti zrejme objavila recept na dlhovekosť a sú za tým muži. "Ona to stále hovorila, že zostala som vdova 33-rokov som mala. Nikdy som si muža nehľadala a možno som aj preto toľko dožila. Že mi nikto nepílil nervy," vraví s úsmevom Gabriela. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy