Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Napätie na neurochirurgickej klinike sa stupňuje. Vo veci už padlo aj trestné oznámenie
Zdielať na

Napätie na neurochirurgickej klinike sa stupňuje. Vo veci už padlo aj trestné oznámenie

BRATISLAVA / Napätá atmosféra zavládla v ďalšej špičkovej medicínskej inštitúcií. Tentoraz ide o Neurochirurgickú kliniku Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Prvé náznaky toho, že sa niečo deje, prenikli na verejnosť koncom júla, keď sa objavili informácie, že z kliniky podalo výpoveď viacero lekárov. V apríli museli podobné problémy riešiť aj v Národnom onkologickom ústave. Situáciu upokojil až odchod riaditeľa.

Na Neurochirurgickej klinike sa problémy začali podstatne skôr. Nezhody sa objavili niekoľko mesiacov po tom ako do funkcie nastúpil nový prednosta, doktor Andrej Šteňo. On sám to uvádza v rozsiahlom liste, ktorý pred pár dňami poslal členom zdravotníckeho výboru Národnej rady. Ako v ňom píše, natrafil na podozrivé praktiky, ktoré pôsobia ako uprednostňovanie niektorých pacientov na internom zozname čakateľov na operáciu. 

V polovici mája proti nemu začala po klinike kolovať petícia. Podpísala ju menej ako polovica zamestnancov, niektorí svoj podpis neskôr odvolali. Situácia sa ďalej vyhrocovala, primár neskôr dal sám výpoveď, problémy ale pretrvávali - personálne, technické očividne aj osobné. Nakoniec doktor Šteňo v obsiahlom liste vyzval poslancov, aby urobili na klinike poslanecký prieskum.

V utorok sa na problém pozreli aj poslanci zdravotníckeho výboru Národnej rady spolu s ministerkou zdravotníctva. Poslankyňa Jana Cigániková ešte pred zasadnutím zašla na generálnu prokuratúru, kde podala trestné oznámenie. "Členovia výboru dostali list od Šteňa, v ktorom píše o dvojitých čakačkách. Všetko nasvedčuje tomu, že pacienti s menej vážnejšími stavmi a zo súkromnej kliniky manželky jedného zo zamestnancov boli uprednostňovaní," povedala poslankyňa za SaS Jana Cigániková. 

Po zasadnutí zdravotníckeho výboru sa situácia trochu zmenila, keď pred poslancov predstúpila ministerka zdravotníctva a objasnila súčasný stav na Neurochirurgickej klinike. "Uistili nás, že pacientov na čakačkách kontaktovali. Vytvára sa ďalšie neurochirurgické pracovisko a objednali tri navigačné systémy pre operácie nádorov," povedal predseda výboru pre zdravotníctvo Štefan Zelník.

Poslanci chcú zároveň vyzvať predsedu správnej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou doktora Róberta Illéša, aby urobil všetko preto, aby nebol v konflikte záujmov. On bol totiž primárom Neurochirurgickej kliniky, s ktorým sa prednosta dostal do sporu. Úrad by mal zároveň zostaviť odborný tím, ktorý preskúma sporné tvrdenia a pomery na klinike. Illéš na vzniknutú situáciu reagoval: "Čo sa týka mojej funkcie predsedu správnej rady, doposiaľ som nemal a ani nemám pocit, že by išlo o konflikt záujmov. Úrad je absolútne nezávislý. Ja musím povedať, že som pôsobil vo funkcii zástupcu prednostu kliniky 12 rokov. Dosahovala dobré výsledky a nikdy neboli takéto vzťahy, ktoré by viedli k masívnemu odchodu lekárov," povedal Illéš. 

Jeden z lekárov zverejnil svoju výpoveď na sociálnej sieti a píše v nej, že z kliniky odchádza vzhľadom na stav medziľudských a pracovných vzťahov a preto, aké spôsoby a metódy v riadení používa súčasný prednosta. Podľa jeho slov je nútený podať výpoveď z pracovného pomeru a odísť z pracoviska ako rádovo desiaty lekár za posledných desať mesiacov. 

Poslanci v utorok svoje rokovanie o tejto téme zatiaľ uzavreli s tým, že s poslaneckým prieskumom na Neurochirurgickej klinike Univerzitnej nemocnice v Bratislave zatiaľ počkajú. Chcú sa totiž ešte stretnúť so všetkými stranami sporu a počkať na to, čo prinesú avizované kroky zo strany ministerstva zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy