Jasno
11°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Súd zamietol obžalobu Kotlebu pre sporné šeky v hodnote 1488 eur
Zdielať na

Súd zamietol obžalobu Kotlebu pre sporné šeky v hodnote 1488 eur

PEZINOK / Pred rokom koncom júla obvinila polícia Mariána Kotlebu za peňažné šeky s hodnotou 1488 eur, pretože odkazovali na nacistické symboly. Po skončení vyšetrovania podal prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry aj obžalobu. Tú však súd neprial.

Podľa polície a prokuratúry sa Marián Kotleba pri odovzdávaní šeku sociálne slabším rodinám dopustil trestného činu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu potlačeniu práv a slobôd.

Číslo 14 totiž reprezentuje frázu štrnástich slov, ktorými nacisti odkazovali na zachovanie bielej rasy a číslo 88 je odkazom na nacistický pozdrav Hitlerovi. Písmeno H je totiž v abecede ôsmym v poradí.

Potom, čo podal prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry obžalobu, sa ňou začal zaoberať špecializovaný trestný súd. Ten však napokon obžalobu odmietol, ale z vážnejších dôvodov. "Odmietol ho, pretože si myslí, že skutok môže byť vážnejšie posudzovaný," uviedla hovorkyňa špecializovaného trestného súdu, Katarína Kudjáková. 

Voči rozhodnutiu podal prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry sťažnosť a rozhodovať o nej bude v blízkej dobe Najvyšší súd.

Pozrite si archívnu reportáž o reakcii Mariána Kotlebu na jeho obžalobu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy