Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zatkli muža, pretože raňajkoval so slobodnou ženou
Zdielať na

Zatkli muža, pretože raňajkoval so slobodnou ženou

Archívna reportáž

MEKKA / Video, ktoré rozdelilo ľudí na dva tábory, vzniklo v saudskoarabskom meste Mekka. Egypťan natočil, ako raňajkuje so svojou nezadanou kolegyňou. To je v krajine podľa islamského zákona prísne zakázané. Muža na druhý deň zatkli a obvinili.

Na videu, ktoré sa objavilo na twitteri, je muž raňajkujúci so ženou, ktorá má zahalený tvár. Podľa dialektu muž pochádza z Egypta, zatiaľ čo žena je miestna. V jednej chvíli žena mužovi dala jedlo do úst. Žartovali pritom, že spolu raňajkujú a nikoho iného nepozvali.

Muža v nedeľu zadržalo saudskoarabskej ministerstvo práce a sociálnych vecí a obvinilo z niekoľkých priestupkov vrátane toho, že pracoval na pozícii vyhradenej pre občanov Saudskej Arábie.

Modernizácia vs tradícia 

Na sociálnych sieťach zábery vyvolali rozporuplné reakcie. Kým niektorí sa pýtali, prečo nebola potrestaná aj žena, iní označili správanie úradov za nepochopiteľné a poukazovali pritom na sľubné výroky mladého korunného princa Muhammada bin Salmána o nutnosti krajine modernizovať. 

https://twitter.com/fawaz05533111/status/1038528513689694210

Podriadiť sa mužovi

V Saudskej Arábii musí v reštauráciách a na pracovisku slobodní muži a ženy jesť oddelene. V reštauráciách tak býva vyhradený priestor pre rodiny, kde môžu jesť aj ženy, a zvlášť priestor pre slobodných mužov. Ženy navyše v krajinách nesmú vykonávať rad bežných činností bez prítomnosti či súhlasu svojho opatrovníka, teda otca, manžela, či brata alebo syna.

Sľubná budúcnosť

Korunný princ Muhammad bin Salmán vlani vyhlásil program rozsiahlych reforiem nazvaný Vízie 2030. Jeho hlavným zmyslom je vymaniť ekonomiku zo závislosti na rope. Súčasťou sú ale aj spoločenské zmeny, a ženy tak v kráľovstve môžu od roku 2018 napríklad sadnúť za volant. Saudská Arábia sa však riadi islamským zákonom šaría a mimomanželské vzťahy sú v krajine zakázané. Nezosobášeným párom za stretnutie v súkromí či na verejnosti tak hrozí aj väzenie.

Pozrite si archívnu reportáž o prelomovom zákone, ktorý povolil ženám šoférovať vozidlo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy