Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Celý svet bol na nohách. Od útokov z 11. septembra uplynulo 17 rokov
Zdielať na

Celý svet bol na nohách. Od útokov z 11. septembra uplynulo 17 rokov

Archívna reportáž

NEW YORK / V utorok uplynulo 17 rokov od teroristického útoku na ciele v USA. Skupina islamských radikálov podnikla útoky, ktoré si vyžiadali takmer 3000 životov. Následkom bola aj Američanmi vyhlásená vojna proti terorizmu, ktorá síce pomerne rýchlo zvrhla konzervatívny režim v Afganistane, no vo viacerých moslimských krajinách posilnila protizápadné nálady.

Skupina 19 samovražedných útočníkov v utorok ráno uniesla štvoricu lietadiel, aby ich následne použili pri útoku na niekoľko symbolov Ameriky. 

Oba mrakodrapy boli ikonami mesta. Bez únoscov zomrelo 2606 ľudí, ďalších 147 zahynulo na palubách lietadiel.

Tretím terčom útoku sa stala budova amerického Pentagonu vo Washingtone, do ktorej narazilo unesené lietadlo o 9:43. V sídle amerického ministerstva obrany zomrelo 125 ľudí, ďalších 77 v lietadle. Štvrtým terčom mal byť pravdepodobne Biely dom alebo sídlo amerického Kongresu. Útok sa neodohral, pretože sa po potýčke cestujúcich s posádkou stroj zrútil v poliach pri Shanksville v Pensylvánii. 

K útokom sa následne prihlásil saudskoarabský miliardár Usáma bin Ládin, ktorý sa skrýval pod ochranou afgánskeho radikálneho hnutia Taliban, spolu so svojou teroristickou skupinou zvanou Al-Káida. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy