Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Psí záchranári na horách. Nenahradia ich ani ľudia ani moderné stroje
Zdielať na

Psí záchranári na horách. Nenahradia ich ani ľudia ani moderné stroje

VYSOKÉ TATRY / Nedá sa s nimi porozprávať a nepomôžu ani pri nosení zraneného, napriek tomu je ich pomoc pre horských profesionálov nenahraditeľná. Reč je štvornohých záchranároch Horskej záchrannej služby. Rubrika Na hory je aj o psích hrdinoch.

Od 60. rokov sú psí záchranári neoddeliteľnou súčasťou horských záchranárov. Priekopníkom v tejto oblasti bol Štefan Zavadský. On ako prvý začal s výcvikom psov. Neskôr sa vedúcim kynológie stal Ladislav Gardošík. Po ňom náročnú štafetu prevzal Ján Žiška. 

"Keď ešte vieme pomôcť tomu postihnutému, tak je to najväčšia odmena, aj pre toho psovoda. Ten pes splnil to, na čo bol cvičený," povedal Žiška.

Drina začína už od šteniatka. Najprv ide o cielenú hru a už po pár mesiacoch nastupuje tvrdý tréning. Ten sa potom vyplatí ako v prípade Poliaka, ktorý bol stratený tri dni v sutinách vo Vysokých Tatrách. Nájsť ho pomohol práve vycvičený štvornohý záchranár. Vďaka nemu turista prežil. 

Ich prácu nenahradia ani ľudia, ani žiadne moderné technológie. "Počas tých rokov tej našej práce a toho nášho výskumu vidíme ako tí psi pracujú, takže stále im verím jednoznačne najviac," povedal psovod Štefan Strachan. 

Pozrite si ďalšiu časť z rubriky Na hory: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy