Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trápenie Natálky a jej mamy ďalej pokračuje. Cesta za pravdou sa opäť predĺžila
Zdielať na

Trápenie Natálky a jej mamy ďalej pokračuje. Cesta za pravdou sa opäť predĺžila

NITRIANSKY KRAJ / V prípade malej Natálky, ktorá sa po problematickom pôrode narodila s veľmi ťažkým poškodením zdravia, nastali skutočnosti, ktoré matke dieťaťa predlžujú jej domáhanie sa spravodlivosti. Pôrodníka, ktorého viní z nesprávne poskytnutej zdravotnej starostlivosti, sudca trestným rozkazom uznal vinným, no teraz je trestný rozkaz zrušený. Okrem toho prišla ďalšia komplikácia.

Andrea pred štyri rokmi porodila v topoľčianskej nemocnici. Tehotenstvo mala bezproblemové, no pôrod nedopadol podľa očakávaní. Následky poškodenia mozgu novorodenca musí Andrea dennodenne zmierňovať špeciálnymi liekmi. Spoločne s Natálkou rehabilitujú, aby raz mohla sedieť i chodiť.

Matka zo zodpovednosti za poškodenie vinní pôrodníka. Polícia v roku 2015 začala trestné stíhanie. Po troch rokoch, vo februári 2018 podala prokuratúra na lekára obžalobu. Andrea má už niekoľko dní v rukách trestný rozkaz, ktorým sudca pôrodníka odsúdil na jeden rok s podmienečným odkladom. Pre Andreu nepredstavuje rozhodnutie súdu žiadnu útechu. "Dieťa potrebuje zdravotnú starostlivosť, pretože bolo veľmi ublížené lekárom v štátnom zdravotnom zariadení," uviedla mama Andrea. 

Samotný lekár svoju vinu odmieta a od začiatku sa k prípadu nevyjadruje, rovnako ako jeho advokát. Tým, že sa proti trestnému rozkazu odvolali, rozbehne sa riadny súdny proces. "Trestný rozkaz nie je právoplatný, nakoľko obvinený podal odpor proti trestnému rozkazu," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Nitre Lena Kiradžiev. 

Pre Andreu sa tak cesta k spravodlivosti predlžuje o ďalšie roky. Náhradu škody si uplatňujú aj v civilnej žalobe na súde v Žiline, ktorý dodnes neurčil termín hlavného pojednávania. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pochybenie voči rodičke i novorodencovi skonštatoval už v roku 2015. "Neboli realizované základné objektívne gynekologické vyšetrenia, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou predpôrodného vyšetrenia, a to najmä u žien, u ktorých sa plánuje indikácia plodu a obzvlášť pôrod do vody," uvádza sa v protokole Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

Topoľčiansku nemocnicu, v ktorej matka rodila a od ktorej si nárokuje náhradu škody medzičasom prevzala súkromná spoločnosť, ktorá v spore zatiaľ nekomentuje. Uvedený pôrodník naďalej pôsobí vo svojej profesii. 

Pozrite si archívnu reportáž o Natálke a jej mame. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy