Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nový objav odborníkov. Budeme si môcť pochutnať na elektrickom víne
Zdielať na

Nový objav odborníkov. Budeme si môcť pochutnať na elektrickom víne

BRATISLAVA / Existujú rôzne druhy vína okrem bieleho, červeného a ružového, napríklad slamové, ľadové, bobuľové. Najnovšie by mohlo byť aj "elektrické". Odborníci totiž prišli na to, že keď do hrozna ešte pred lisovaním pustíte elektrinu, dostanete z neho viac šťavy a tým pádom aj viac vína.

Tradičné prešovanie hrozna v lisoch sa vďaka novej technológii už onedlho môže stať raritou. Vývoj ide dopredu a objavujú sa nové technológie, napríklad využitie elektrického výboja na vytlačenie šťavy z hrozna. Takýto blesk, ktorý zasiahne do hroznovej bobule, rozbije membránu bunky a uvoľní žiadanú tekutinu. "Elektroporácia je okamžitý proces.Takto vytečené bunky vedú k väčšej výlisnosti, ako by sa to pomlelo a vylisovalo," objasnil Jaroslav Koton, vedec na fakulte elektrotechniky VUT. 

​Metóda je používaná v onkológii na likvidáciu rakovinových buniek. Jaroslav Koton dostal nápad využiť ju vo vinárstve, keďže je to jeho koníček. Bežná výlisnosť hrozna je okolo 70 až 75 percent, tvrdí vinár Miloš Máťuš z Rače a nápad sa mu pozdáva. "Pokiaľ by sa nezmenilo chemické zloženie hrozna a šťavy, tak po ďalšom bádaní a rozpracovaní by to mohla byť dobrá vec," povedal Miloš Máťuš, vinohradníctvo a vinárstvo Bratislava - Rača. 

V tomto okamihu výskum zaručuje, že k zmene chémie nedôjde a výlisnosť bude vyššia. "Výhodou by boli nízke prevádzkové náklady a výlisnosť vyššia. Určite by som o tom premýšľal do budúcna," dodal Mioš Máťuš. V tejto chvíli to vraj bez lisovania ešte nepôjde, ale bude ho zrejme o niečo menej pokiaľ by viac šťavy samovoľne odtieklo už pri elektroporácii. "Bude viac samotoku - šťava, ktorá vyteká sama bez toho, aby sa ešte čokoľvek lisovalo," vysvetlil Jaroslav Koton. To však bude ešte potrebné preskúmať a nastaviť optimálnu intenzitu elektrického prúdu. Vyššia môže lepšie rozbiť bunku, ale problémom sú jadierka. "Šťava je potom drsnejšia a dráždi chuťové bunky," dodal odborník na vinohradníctvo. Okrem toho bude zrejme aj viac kalu, ktorý bude potrebné z muštu dostať preč.

Nová technológia je využiteľná nielen pri spracovaní hrozna, ale aj iných druhov ovocia. Či už pri výrobe jablkového, hruškového, rajčinového muštu, alebo dokonca olivového oleja. "Formálne áno, pretože ten olej je obsiahnutý v dužine," informoval Jaroslav Koton. "Myslím si, že by si olivári prišli na svoje," dodal Miloš Máťuš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy