Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
VIDEO: Našli zastreleného tigra aj víno zo šeliem. Polícia zatkla cirkusantov
Zdielať na

VIDEO: Našli zastreleného tigra aj víno zo šeliem. Polícia zatkla cirkusantov

PRAHA / Zastreleného tigra, zvieracie kože, kosti a vývary. Toto všetko zaistili českí policajti po razii u známeho chovateľa šeliem spolu s vietnamským obchodníkom. Všetko nasvedčuje tomu, že šlo o zabíjanie vzácnych zvierat na komerčné účely. Z kostí sa mal variť nápoj pre vietnamskú komunitu, ktorá verí, že jedlo z tigra jej členov urobí silnejšími.

V kauze nelegálneho obchodovania so zvieratami našli českí colníci a policajti pri domových prehliadkach telo čerstvo zastreleného tigra, produkty z tigrov aj kožu veľkých šeliem. Trojicu obvinených mužov zatiaľ stíhajú v súvislosti s tromi tigrami, zvierat zrejme bolo viac.

U najmladšieho z obvinených navyše objavili 20 tiel iných chránených živočíchov, napríklad bobra, rybárika alebo sokola. Na tlačovej konferencii to v stredu uviedli zástupcovia českej colnej správy a polície. Jedným zo stíhaných, o ktorých väzbe v stredu rozhoduje súd, je chovateľ Ľudovít Berousek starší. Informovala o tom ČTK.

Podľa zistení TV JOJ, z kostí si mali variť nápoj pre vietnamskú komunitu, ktorá verí, že jedlo z tigra ju urobí silnejšou. Vzácne a populárne sú napríklad žlč alebo genitálie. Tie majú fungovať ako afrodiziakum.

Pozrite si zábery z razie, ktoré zverejnila česká polícia a colná správa. Fotky nie sú vhodné pre maloletého čitateľa a citlivé povahy:

"Dúfam, že kauza poslúži k tomu, aby sa na to upozornilo. Niekto by sa mal zamyslieť nad tým, akým spôsobom sa tu s tými zvieratami zaobchádza," podotkol riaditeľ sekcie pátrania Generálneho colného riaditeľstva Robert Šlachta. Dodal, že by sa mala zmeniť legislatíva.

Bujón a víno z tigra

Polícia po pondelkovej razii obvinila z neoprávneného nakladania s chránenými zvieratami muža vo veku 35, 56 a 67 rokov, ktorí majú trvalé bydlisko v Prahe, na Českolipsku a na Žatecku. Ich totožnosť polícia bližšie nešpecifikovala. Podľa kriminalistov narábali s mŕtvymi telami tigrov v rozpore s právnymi predpismi a prinajmenšom túto nedeľu jedného z tigrov zastrelili. Cieľom činnosti gangu bol finančný zisk prostredníctvom výroby produktov tradičnej čínskej medicíny.

Trestnú činnosť údajne organizoval päťdesiatšesťročný Vietnamec, ktorý vystupoval pod dvomi rôznymi identitami. Predtým pracoval v Nemecku ako stánkár. Hotové tigrie produkty podľa colníkov predával okrem iného v pražskej tržnici Sapa, ale aj v ďalších krajinách EÚ i mimo nich. Polícia u neho našla tigrí bujón a víno a tiež výrobky s podozrením, že ide o slonovinu.

Dva milióny v hotovosti

Tigrov podľa obvinenia skrýval 67-ročný Čech, v minulosti odsúdený za násilnú trestnú činnosť. Polícia u neho zaistila 1,8 milióna korún v hotovosti (takmer 70 tisíc eur), kože tigra, leva alebo medveďa a tiež množstvo dokladov o nakladaní s tigrami, u ktorých budú overovať pravosť dokumentov.

Chovateľ údajne tigre dodával 35-ročnému preparátorovi s pozastavenou činnosťou, tiež Čechovi. Muž potom telá šeliem spracovával. Práve u neho policajti objavili mŕtvolu tigra, ktorý bol strelený do oka a krku z dôvodu, aby strela neporušila jeho cennú kožu. Je pravdepodobné, že vyšetrovatelia voči preparátorovi rozšíria trestné stíhanie vzhľadom k telám iných zvierat, ktoré prechovával v mrazničkách. Muž už bol v podmienke za pytliactvo a nedovolené ozbrojovanie.

Skončili vo väzbe

Súd v Českej Lípe v stredu poslal do väzby preparátora, aj Vietnamca. Polícia predviedla aj Berouska, o ktorom súd rozhodne ešte dnes.

Riaditeľ sekcie pátrania Generálneho colného riaditeľstva Robert Šlachta uviedol, že cena tigra sa pohybovala okolo 3 900 - 5 800 eur za jedno zviera. Kožu vraj preparátor predával od 2 000 do 4 000 eur. Pazúry za 100 eur a jeden gram tigrieho bujónu za 60 eur.

U obvineného chovateľa zostali živé zvieratá, u ktorých teraz Česká inšpekcia životného prostredia vyhodnotí, v akom sú stave. Robert Šlachta upozornil na to, že každý tiger by mal mať dokumenty a neprenosný čip. V Česku by teraz oficiálne malo byť 140 živých tigrov, z toho iba štyri desiatky v zoologických záhradách. "Myslím, že sa dostaneme k tomu, že je tu v tom neporiadok, že si tu na jedny papiere chodí viac tigrov a že je to biznis ako prasa," uzavrel Šlachta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy