Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Skôr ako príde sanitka, môžete zachrániť ľudský život. Viete ako na to?
Zdielať na

Skôr ako príde sanitka, môžete zachrániť ľudský život. Viete ako na to?

BRATISLAVA / KPR - tri písmená, ktoré môžu zachrániť život. Je to skratka pre kardio-pulmonálnu resuscitáciu. Teda pre takzvanú masáž srdca. Práve sobota je svetový deň prvej pomoci. Tento rok je zameraný na pomoc pre zranených pri dopravných nehodách. Pomôcť pri správnom oživovaní vám môže aj známa pesnička. Dokonca to už potvrdili aj vedci.

Za prvých sedem mesiacov tohto roka sa na slovenských cestách stalo takmer 7700 dopravných nehôd. Je to o 85 menej menej ako za rovnaké obdobie minulého roku. "O život pri nich prišlo 117 osôb, čo je o 18 menej ako v porovnateľnom období minulý rok," uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. "Bola zverejnená nová štúdia, že prežíva jeden z desiatich pacientov. Ak by bola začatá resuscitácia včas, prežije 8 z desiatich," povedal Alexander Šulíktréner prvej pomoci SČK.

​Pri poskytovaní prvej pomoci na mieste nehody nezabúdajte na svoju bezpečnosť. Oblečte si reflexnú vestu, vypnite havarované auto a miesto označte výstražným trojuholníkom. Potom skontrolujte zranených. V prípade ak zranený nereaguje, je potrebné ho dostať von z auta a potom skontrolovať dýchanie. Z auta ho ťaháme von s ohľadom, aby sme čo najmenej hýbali s krčnou chrbticou. Dýchanie môžeme skontrolovať troma spôsobmi. Priložíme ucho k ústam kde môžeme cítiť a počuť či zranený dýcha a zároveň aj vidieť či sa mu dvíha hrudník. Pokiaľ takto zistíme, že nedýcha je nutné okamžite privolať záchranku a do jej príchodu pacienta oživovať.

Resuscitáciu dospelého začíname 30 stlačeniami hrudníka v strede hrudnej kosti, stláčame tak 6 cm do hĺbky. Po 30 stlačeniach nasledujú dva vdychy.

Podľa odborníkov práve hit od Beegees môže pomôcť pri prvej pomoci. Rytmus v tejto pesničke totiž zodpovedá frekvencii 110 stlačení za minútu, ktoré je potrebné pri resuscitácii urobiť. V prípade ak je osoba zakrvavená alebo máte obavu z nákazy stláčajte iba hrudník. "V prípade ak nemám pocit, že by ten človek bol v priamom ohrození života, tak ho nechám v aute," povedal Martin Snopek, tréner prvej pomoci SČK. Tu už je dôležitejšie zohľadniť následky skrytých zranení, prípadne poškodenie chrbtice.

Ak pacient krváca, snažte sa krvácanie zastaviť. Stačí priložiť prst na ranu. Na ďalšie ošetrenia poslúži autolekárnička. V stresujúcej situácii správny postup napovie karta prvej pomoci. "V prvom polroku tohto roka evidujeme 65 dopravných nehôd, kedy nebola poskytnutá prvá pomoc," informovala Denisa Baloghová. "Každá pomoc pacientovi je lepšia ako žiadna," dodal Alexander Šulík.

Kurzom prvej pomoci v jednom z 36 územných spolkov SČK ročne prejde asi 20 tisíc ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy