Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rady ako prežiť extrémne horúčavy, ale aj predísť zásahu bleskom
Zdielať na

Rady ako prežiť extrémne horúčavy, ale aj predísť zásahu bleskom

BRATISLAVA / Tropické teploty a s nimi spojené riziká síce ešte trvajú, ale zdá sa, že si od začiatku minulého týždňa na teploty nad 30 stupňov pomaly zvykáme. Vyplýva to zo štatistík záchranárov. Koncom týždňa sa navyše dočkáme ochladenia, ale aj búrok. Ako poskytnúť prvú pomoc pri zasiahnutí bleskom.

Zatiaľčo od minulého pondelka v priebehu siedmich dní skolabovalo z tepla viac ako 600 ľudí, aktuálne sa situácia lepší a záchranári vyrážajú ku kolapsom z tepla len v desiatkach prípadoch. "Za včerajší deň skolabovalo celkovo 63 ľudí," uviedol hovorca operačného strediska záchranárov, Jozef Minár. 

Nástrahy tepla

Tropické teploty trvajú už niekoľko dní a ešte nekončia. Zajtra má byť podľa meteorológov dokonca najteplejší deň tohto týždňa. "Po tropickej noci na juhozápade krajiny sa vzduch prehreje na 31 až 37°C," potvrdila meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Stále teda platí dodržiavanie pitného režimu, najlepšie bez alkoholu. Zdržovať sa čo najmenej na priamom slnku a nosiť pokrývku hlavy.

Pri cestách autom je dobré si nastaviť rozumne klimatizáciu"Dehydrovaný človek vykazuje za volanom podobné chovanie ako človek pod vplyvom alkoholu, pomalé reakcie a podobne," hovorí lekár Viliam Dobiaš. Pomoc pri dehydratácii je nasledovná. "Človeka dáme do tieňa, obkladáme ho niečim studeným a dáme mu napiť," dodáva Dobiaš. 

Búrky na rade

Koncom týždňa môžme ale očakávať ochladenie. To ale budú sprevádzať búrky a s nimi aj riziko zasiahnutia bleskom. "Schladí sa v priemere len o nejaké 4 stupne, ale bude to poznať," vraví meteorológ Daniel Cibula. V búrke by mali ľudia okamžite vyliezť z vody na breh, nezdržovať sa vo väčších skupinách, na voľných priestranstvách a dobré je tiež vypnúť si mobilný telefón. 

Pozor tiež aj na koreňový systém stromov, i koreňmi sa totiž energia z blesku šíri. Ak predsa len dôjde k zásahu človeka bleskom, treba podať okamžite prvú pomoc. "Keď dýcha, tak ho kontrolujeme a čakáme na záchranku, keď nedýcha, masírujeme srdce," vysvetľuje Minár. 

Pozrite si archívnu reportáž o turistke, ktorú v horách zasiahol blesk: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy