Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po horúcich dňoch príde ochladenie. Vedno s búrkami
Zdielať na

Po horúcich dňoch príde ochladenie. Vedno s búrkami

BRATISLAVA / Dnešok bol opäť horúci. Možno by ste privítali osvieženie v podobe nižšej teploty. Niečo sa chystá. 

Od juhu až juhozápadu k nám prúdi veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Ten istý, ktorý v uplynulých dňoch bol na Pyrenejskom poloostrove. U nás ale tak vysoké teploty aké boli tam, nebudú, ale aj tak to vyzerá, že v najbližších dňoch zažijeme vrchol tohto leta.

Štvrtok bude slnečný a mimoriadne horúci. Po tropickej noci na juhozápade krajiny sa vzduch prehreje na 31 až 37°C, na severe bude chladnejšie , okolo 29°C. Popoludní sa budú objavovať prehánky, alebo aj búrky.
Piatok bude pokračovať v horúcom letnom počasí, ale na západe postupne bude pribúdať mohutná kopovitá oblačnosť a z nej budú vypadávať prehánky, búrky, lokálne aj intenzívne. "Teplota bude stále vysoká, od 27 na severe až severozápade po 35-36°C, ale tentokrát skôr na juhu stredného a východného Slovenska," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 
Zrážky budú predzvesťou studeného frontálneho rozhrania, ktoré bude postupovať cez naše územie od západu na východ až juhovýchod. Studené rozhranie je spojené s tlakovou nížou nad Škandináviou. Za studeným frontom sa síce ochladí, ale nie veľmi. 
V noci na sobotu a v sobotu bude prevládať premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Očakávajte početné prehánky, občasný dážď, vo východnej polovici krajiny aj búrky. Denná teplota  bude nižšia ako v uplynulých dňoch, od 26 do 33°C, na severozápade, ale aj krajnom západe bude chladnejšie, od 20 do 26°C. Vietor od severozápadu do 25, na juhozápade v nárazoch okolo 45-50 km/h. 
Nedeľa už slnečná, prehánky ojedinele a denná teplota od 26 do 31, na severe okolo 24°C. Ochladenie nebude veľké, ale v noci sa minimálna teplota dostane na nižšie hodnoty ako sme tu mali. Mohli by sme sa teda vyspať a načerpať tak sily na odolávanie horúčavám.Tie totiž ani zďaleka nekončia. Podľa predpovedných modelov už v utorok bude späť teplotný interval 27 až 34°C. 

S ochladením prichádzajú búrky a my vám poradíme, ako sa uchrániť pred zasiahnutím blesku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy