Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rozprávali sme sa s niekdajším arcibiskupom Bezákom o budúcnosti ale aj o minulosti
Zdielať na

Rozprávali sme sa s niekdajším arcibiskupom Bezákom o budúcnosti ale aj o minulosti

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nežijeme už v 19-tom storočí a páry rovnakého pohlavia si tiež zaslúžia dôstojný život. Hovorí bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák, ktorý najnovšie podporil liberálnu prezidentskú kandidátku Zuzanu Čaputovú. Momentálne vyučuje gymnazistov, no svoj nútený odchod z čela cirkvi aj po 6 rokoch považuje za krivdu.

Kedysi obľúbený katolícky arcibiskup začal svoj druhý rok paradoxne na protestantskom gymnáziu. Vyučuje tam morálku, etiku a náboženstvo. Tvrdí, že aj keď ho študenti poznajú, o jeho prípade až tak veľa nevedia. V čase, keď musel bez vysvetlenia odísť z trnavskej arcidiecézy boli ešte primladí: "Na mňa skôr pozerajú, že vysoký chlap, čo si s nimi občas ide zacvičiť do telocvične," hovorí Robert Bezák.

Kritický k pomerom v katolíckej cirkvi je aj dnes a to napriek tomu, že sa stále cíti byť jej členom. Trápia ho sexuálne škandály aj dlhoročná snaha ututlať ich. "Neviem, čo by som robil, keby som bol biskupom v Trnave, čo by som im povedal. Asi by boli mnohé vyjadrenia také, ktoré by mi robili problém, aby som ich ďalej posúval," myslí si Bezák. 

A rebel je aj v názore na registrované partnerstvá: "Ak ľudské spoločenstvo dospelo k tomu, že prijíma veci, ktoré boli kedysi neprijateľné, treba s tým pracovať. Tí ľudia tú dôstojnosť potrebujú pred štátom, pred právom, pred systémom."

To, prečo musel opustiť arcibiskupský úrad, stále nevie. Jeho prípad uzamkli na 25 rokov. Nepomohlo ani osobné stretnutie s pápežom Františkom. Aj preto nezdieľa všeobecné nadšenie z populárneho pontifika, ktorý razí liberálnejšiu cestu, než jeho predchodcovia: "Ja mám už určitú skúsenosť a čakal by som razantné riešenie," hovorí bývalý arcibiskup.

Pred piatimi rokmi Robert Bezák odmietol kandidovať za prezidenta. A napriek tomu, že ho čoraz častejšie vídať na verejnosti, aktívne pôsobenia v politika odmieta aj naďalej. Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyzval Most Híd, aby nezradili jeho dôveru a ostro kritizoval pomery na Slovensku.

Teraz podporuje prezidentskú kandidátku Zuzanu Čaputovú. Ak by uspel, poradcu jej robiť neplánuje. A vylučuje aj vstup do politickej strany.

Pozrite si celý rozhovor s Robertom Bezákom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy