Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Voliť protimigrantské strany je ako hasiť požiar pálenkou, tvrdí premiér
Zdielať na

Voliť protimigrantské strany je ako hasiť požiar pálenkou, tvrdí premiér

Archívna reportáž

ŠTOKHOLM / Švédsky premiér v posledný deň volebnej kampane varoval svojich spoluobčanov pred extrémizmom a fašizmom. Stefan Lofven vyhlásil, že dať hlas protimigrantskej strane Švédski demokrati je "nebezpečné". Strana s neonacistickou minulosťou môže podľa prieskumov yískať až 20 percent hlasov švédskych voličov a stať sa druhou najsilnejšou stranou v parlamente.

Premiér Stefan Lofvenpovedal, že hlasovať za SD je "nebezpečné" a "kontraproduktívne". Prirovnal to dokonca k tomu, "ako keby chcel človek uhasiť požiar pomocou alkoholu". Migrácia je pritom ústrednou témou aktuálnych švédskych volebných kampaní. Nacionalistická strana SD zdvojnásobila počet parlamentných kresiel vo voľbách v roku 2014 a predpokladá sa, že tak opäť urobí tento rok.

Pomôže im možno aj to, že v piatok strana vyhlásila, že jej vodca, Jimmie Akesson dostal výhražný list, kde mu hrozia odrezaním hlavy, ak neodstúpi z volieb. Na liste vraj bola vyobrazená islamskej militantnej skupiny Islamský štát. Švédska polícia a tajné služby prípad vyšetrujú.

Švédski demokrati (SD) boli po celé roky spájaní s neonacistickou scénou a rôznymi krajne pravicovými zoskupeniami. Do švédskeho parlamentu sa dostali až v roku 2010. Strana sa pokúša meniť svoj vzhľad, napríklad zmenila logo z horiacej fakle (podobnej, akú používa krajne pravicový britský Národný front) na belaso žltú sedmokrásku, teda vo farbách švédskej vlajky.

Podľa portálu BBC strana SD tradične oslovuje mužov z pracujúcej triedy. Snaží sa získať viac hlasov od žien ako aj od vzdelanejších voličov s vyššími príjmami. Šéf strany Akesson, ktorý sa dostal na jej čelo v roku 2005, tvrdí, že strana má nulovú toleranciu voči rasizmu a že preň už viacerých členov strany vylúčili.

Stranu však opakovane obklopujú škandály spojené s rôznymi rasistickými prejavmi. Jeden z komunálnych kandidátov nedávno zdieľal na Facebooku text skladby "Švédsko je biele a krajina patrí nám".

Švédskej ekonomike sa darí, mnohí voliči sa ale obávajú tlaku na rôzne štátne služby po migračnej vlne po roku 2015. Švédsko v tom roku prijalo 163 tisíc žiadateľov o azyl, čo je najvyššie číslo na počet obyvateľov v celej EÚ. Aj tradičné švédske strany odvtedy pritvrdili svoju rétoriku a prístup k otázkam migrácie ale aj integrácie do spoločnosti.

SD chce opustiť Európsku úniu a navrhlo referendum o "Swexit"-te. Silné stredoľavé strany sú však proti a tak takéto referendum zatiaľ nemá šancu byť vyhlásené. Švédov trápia aj klimatické zmeny, ktorých prejavom boli aj nedávne lesné požiare. Rastie podpora aj pre Stranu zelených.

Premiér Lofven momentálne vedie koaličnú vládu, v ktorej jeho strana, sociálni demokrati, vládnu spolu so Zelenými. Podpora pre sociálnych demokratov a pre najväčšiu tradičnú opozičnú stranu Umiernených, klesá. Očakáva sa, že aj po nedeľných voľbách budú opäť zostavovať sociálni demokrati. Obe strany však vyhlásili, že nepôjdu do koalície s SD, nezávisle od toho, aký volebný výsledok dosiahne.

So Švédskom nás spája nielen nárast voličských sympatií voči krajnej pravici, ale aj obvinenia, že sa u nás vyrábal novičok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy