Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Reportéra TV JOJ zablokoval policajný facebook: Chcel políciu upozorniť, že sa chváli cudzím perím
Zdielať na

Reportéra TV JOJ zablokoval policajný facebook: Chcel políciu upozorniť, že sa chváli cudzím perím

Archívna reportáž

KOŠICE / Prípad týranej fenky nemeckého ovčiaka Elizabeth, ktorú našli zviazanú, dehydrovanú a doráňanú pod mostom, sledujeme aj vďaka nášmu košickému štábu od počiatku. Psíkovi je už lepšie a polícia už obvinila dvoch mladíkov. Na sociálnej sieti sa ale chválili tým, že sa tak stalo "len a len vďaka práci vyšetrovateľa". Keď ich náš kolega, reportér TV JOJ Jozef Kačmáry chcel upozorniť na to, že by sa mali poďakovať aj pani, ktorá zohrala dôležitú úlohu pri presvedčení svedkov, aby vypovedali, zistil, že je zablokovaný na profile polície na Facebooku.

Fenku nemeckého ovčiaka jej tyrani hodili pod most zviazanú, bez možnosti pohnúť sa, odsúdenú na smrť. Zachránilo ju to, že si ju všimol náhodný okoloidúci. Aj keď zákon priniesol sprísnený postih za týranie zvieraťa až od septembra, polícia sa pustila do pátrania aj na základe informácií od občanov.

V takomto stave bol pes nájdený. Pozor, niektoré fotografie nie sú vhodné pre slabšie povahy:

​Nakoniec našli dvoch mladých mužov, ktorých podľa vyšetrovateľa stoja za týraním psa. Na Facebookovom profile polície sa objavila informácia, že obvinenie mladíkov bolo možné "len a len vďaka kvalitnej práci vyšetrovateľa."

Na profile sa rozprúdila emotívna diskusia. Okrem toho, že na oficiálnom profile Polície Slovenskej republiky je množstvo mimoriadne agresívnych príspevkov, ktorých autori odsudzujú krutosť voči psovi tak, že volajú po lynčovaní až zavraždení páchateľov, viacerí upozornili políciu aj na to, že podozrivých nevypátrala sama.

Jeden z tých, ktorý chcel policajtom pripomenúť, že v objasnení prípadu zohrali dôležitú úlohu viacerí bežní občania, ktorým to nebolo jedno, bol aj náš kolega, reportér Jozef Kačmáry. S prekvapením však zistil, že na profil Polície SR na Facebooku nemôže nič napísať, je zablokovaný. Odkaz tak miesto neho napísal kameraman Rišo Takáč, ktorý spolu s ním dokumentoval prípad fenky Elizabeth.

Jozef situáciu komentoval na svojom súkromnom profile na Facebooku. Stretol sa aj s kritikou toho, že zverejnil meno pani, ktorá pomohla presvedčiť svedkov, aby vypovedali. Háji sa tým, že pani Renáta súhlasil so zverejnením jej mena. Polícia za istý čas zmenila popis situácie s tým, že sa statusom nechcela nikoho dotknúť:

​Na policajnom profile na Facebooku sme sa opýtali na to, prečo bol Jozef Kačmáry zablokovaný. Prišla nám to táto odpoveď: "Podľa prehľadu vo Facebooku mu bol zablokovaný prístup už 28.8.2018. Zatiaľ sa nepodarilo nájsť konkrétny príspevok z toho konkrétneho dňa, ale čo Facebook ukazuje je, že Váš kolega bol naladený proti polícii pernamentne už v minulosti a písal hejterské príspevky aj tam, kde to naozaj nebolo vhodné."

Jozef Kačmáry vraví, že Polícia na svojom profile na Facebooku odmieta akékoľvek kritické hlasy a povoľuje len chválu. Nikdy sa vraj na policajnom profile na Facebooku nevyjadroval neslušne či vulgárne, len občas napísal nesúhlas s tým, čo sa tam zverejňovalo. Blokovanie považuje za prejav cenzúry. 

Správca facebookového profilu polície nám napísal: "Ľudí, ktorí sú apriori proti akejkoľvek pozitívnej činnosti polície, nepotrebujeme na stránke, lebo svojimi negatívnymi komentármi odrádzajú od diskusie tých, ktorí by sa chceli zapojiť, respektíve tam potom zbytočne vznikajú hádky medzi nimi a "priaznivcami".

Prípad týranej fenky šokoval Slovensko svojou nezvyčajnou krutosťou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy