Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čižnár letel do Haagu. Na stole je kauza únosu Vietnamca
Zdielať na

Čižnár letel do Haagu. Na stole je kauza únosu Vietnamca

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA/HAAG / Na prípade únosu Vietnamca pracuje spoločne nemecká a slovenská prokuratúra. Tá už začala aj vypočúvať štátnych ochrankárov, ktorých ministerka vnútra Denisa Saková zbavila mlčanlivosť. Opozícia navyše žiada, aby polícia vzala Roberta Kaliňáka do vyšetrovacej väzby.

V piatok sa v holandskom Haagu stretli slovenskí i nemeckí predstavitelia, aby hovorili o kauze únosu vietnamského expolitika Trihn Xuan Thanha. Tri od seba nezávislé dôveryhodné zdroje to potvrdili pre portál Aktuality.sk.

Na rokovanie s nemeckými vyšetrovateľmi by podľa informácií Aktuality.sk mal ísť generálny prokurátor Jaromír Čižnár a jeho prvý námestník Peter Šufliarsky. Ministerstvo vnútra na otázku, kto pôjde na stretnutie za rezort vnútra odkazovalo na generálnu prokuratúru. "V tejto veci sa, prosím, obráťte na generálnu prokuratúru," uviedol tlačový odbor ministerstva. 

Unesený Vietnamec bol už v domovskej krajine odsúdený na doživotie. Portál Aktuality.sk uviedol, že sa začali už aj výsluchy ochrankárov, ktorí by do prípadu mohli vniesť viac svetla. Potvrdila to hovorkyňa generálnej prokuratúry, ktorá k obsahu výsluchov odmietla poskytnúť podrobnosti. "Tak ako informoval generálny prokurátor na tlačovej besede 13. augusta po stretnutí s nemeckým generálnym prokurátorom, Jaromír Čižnár a Peter Frank sa dohodli na ďalšom koordinačnom stretnutí. Toto stretnutie bolo dnes na pôde Eurojustu v Haagu. Bližšie informácie poskytneme v najbližších dňoch," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Vietnamského podnikateľa podľa informácií nemeckých médií v lete minulého roka pravdepodobne uniesli z Nemecka do Vietnamu. V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave.

Bolo to v čase, keď sa tam vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák stretol s vietnamským ministrom. Slovenská strana tiež vietnamským partnerom požičala vládny špeciál na prepravu z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy. To potvrdilo aj ministerstvo vnútra. Trinh Xuan Thanha vo Vietname odsúdili na dva doživotné tresty.

Čím ďalej, tým viac otázok

Ku kauze únosu vietnamského občana cez Slovensko prišli minulý týždeň aj odpovede ministerstva zahraničných vecí. Vyvolali ale ďalšie otázky o tom, prečo bolo v žiadosti o prelet na poslednú chvíľu uvedené, že poletí vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Ten sa v utorok vyjadril, že na tom, že lietadlom napokon necestoval, nie je nič zvláštne."Niektoré lety s označením SSG04, kam patrí vlastne typ ministerských letov, sú označené aj v prípade, že nimi minister neletí, to je celé. Je to v poriadku? Ja si osobne myslím, že áno," povedal Kaliňák. 

Parlamentný výbor pre zahraničnú politiku, na ktorom sa tiež mala riešiť aj otázka slovenskej žiadosti o prelet nad poľským územím, sa nekonal, nebol totiž uznášaniaschopný. Neprišli jeho členovia za vládne koaličné strany. "Dvadsiateho piateho mal letieť len minister vnútra Vietnamu, na druhý deň to mal byť minister zo Slovenska a nikto netuší, čo mal robiť v Moskve. Smrdí to špekuláciou, aby Poliaci nerobili problém pri prelete," povedal poslanec za SaS Martin Klus. 

"Nemyslím si, že sme oklamali partnerov. Mohol nastať nečakaný vývoj, ja to posúdiť neviem. Neviem sa vyjadriť, či je niečo štandardné alebo neštandardné," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí z SNS Lukáš Parízek. 

"Evidentne sa slučka okolo Roberta Kaliňáka sťahuje a môže sa stať, že ten človek skončí vo väzení," povedal poslanec z SaS Ľubomír Galko. Tému únosu vietnamského občana by ministerka vnútra Saková mala so svojim nemeckým kolegom riešiť osobne na budúci týždeň. "Očakávam že sa budúci týždeň stretneme vo Viedni. Na osobnom stretnutí všetky témy prediskutujeme," povedala ministerka vnútra Denisa Saková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy