Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Západonílska horúčka v blízkosti Slovenska. Po Maďarsku a Rakúsku je už aj v Česku
Zdielať na

Západonílska horúčka v blízkosti Slovenska. Po Maďarsku a Rakúsku je už aj v Česku

ČESKO / U našich západných susedov sa tento týždeň objavil prvý pacient so západonílskou horúčkou.

Zdravotný ústav v Ostrave potvrdil túto informáciu vo štvrtok. Podľa dostupných informácií si pacient priviezol túto nákazu z dovolenky v Grécku. Pozitívny výsledok potvrdilo niekoľko testov. Pacient bol najprv hospitalizovaný na infekčnej klinike Ústřední vojenské nemocnice v Prahe. "Jeho stav sa zhoršil, dostal zápal mozgových blán, bola tam aj nejaká prechodná porucha vedomia," povedala Hana Zelená, vedúca Národného referenčného laboratória pre abrovírusy pre portál Aktuálně.cz. "Leží v Prahe, v střešovickej nemocnici. Ostravský zdravotný ústav tento prípad rieši, pretože sme jediné zariadenie v Česku, ktoré vie tieto vírusy analyzovať," povedal Michal Pistolas zo Zdravotného ústava Ostrava.

Hana Zelená prehlásila, že sa jedná o výnimočný prípad. Západonílska horúčka sa v Česku v minulých rokoch už vyskytla, ale iba v troch prípadoch. "Vždy si pacienti chorobu priviezli zo zahraničia. Jeden si ju priviezol z Ameriky, druhý z Cypru a tretí z Talianska. Posledný prípad tejto nákazy bol v roku 2013," dodala. 

"Ľudské prípady západonílskej horúčky sú teda registrované čím ďalej, tým bližšie k českým hraniciam. Posledný augustový týždeň priniesol 24 úmrtí, z čoho 7 bolo v Taliansku, 6 v Rumunsku a Srbsku a 5 v Grécku," informoval Rastislav Maďar, vedúci Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity. Za posledný týždeň sa nákaza objavila v 5 nových oblastiach vrámci EU, a to aj v susednom Rakúsku a Maďarsku.

Vírus prenášajú komáre a prejavuje sa podobne ako iné virózy. Deťom, starším osobám, či ľuďom so zníženou imunitou môže vírus vyvolať encefalitídu alebo meningitídu. U rizikových pacientov môže spôsobiť aj smrť, u zdravých osôb sa prejavia iba príznaky pripomínajúce chrípku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy