Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koniec byrokracie od 1.septembra. Úradníci už nesmú pýtať tieto dokumenty
Zdielať na

Koniec byrokracie od 1.septembra. Úradníci už nesmú pýtať tieto dokumenty

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Od 1. septembra ľuďom ubudne čas strávený na úradoch a naopak ich pracovníkom zas pribudne práva. Do platnosti sa totiž dostane zákon proti byrokracii, podľa ktorého určité dokumenty si už budú musieť zohnať úradníci sami.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši pripomenul schválený zákon, ktorý sa do platnosti dostane už o pár dní. Po novom už úradníci nebudú vyžadovať od ľudí výpisy z listu vlastníctva obchodného alebo živnostenského registra.

Od prvého januára by sa k týmto dokumentom mali pridať aj výpisy alebo odpisy z registra trestov. "Ide približne o milión potvrdení, ktoré občania doteraz nosiť museli. V číslach to predstavuje ušetrených približne 13 miliónov eur ročne," uviedol Richard Raši

Ďalšie dokumenty 

Ďalším z plánovaných dokumentov by mali byť aj potvrdenia o návšteve školy. "V ďalšom kroku chceme odstrániť štyri potvrdenia, a to potvrdenie o návšteve školy a výpisy o daňových, sociálnych alebo zdravotných nedoplatkoch. Keby sa náhodou stalo, že úradník by z nevedomosti alebo iného dôvodu požadoval daný dokument, stačí, aby nám to človek nahlásil," povedal Richard Raši. 

Sankcie

V prípade opakovaných zlyhaní úradov je v zákone zakotvená aj sankcia. "Sankcie sú od 1000 do 5000 eur pre inštitúciu, v ktorej daný úradník robí," vysvetľuje Raši. Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu ale verí, že k takým krokom nebude potrebné pristupovať. Ak by sa to opakovalo, tak radšej na daný úrad pôjdu a zamestnancov preškolia, ako by mali hneď uvaliť pokutu.

Vyzval ale ľudí aj úradníkov, aby boli pri rozbiehaní nového systému trpezliví. 

Pozrite si celú tlačovú konferenciu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy