Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koniec byrokracie. Vláda schválila nový zákon
Zdielať na

Koniec byrokracie. Vláda schválila nový zákon

BRATISLAVA / Štát ide výrazne znižovať administratívnu záťaž ľudí a firiem. Vláda totiž schválila zákon proti byrokracii. Ak to ešte odsúhlasí parlamament, od júla už občania nebudú behať medzi niektorými úradmi s tlačivami a informáciami, ktoré už štát má.

Po novom už úrady od občanov a podnikateľov nebudú pýtať výpis a odpis z registra trestov, ako aj výpisy z katastra nehnuteľností, a tiež z obchodného a živnostenského registra. Len v minulom roku sa v papierovej forme vydali státisíce takýchto dokumentov.

​Pellegriniho úrad vyrátal, že ľudia vďaka novým pomerom ušetria 13 miliónov eur na poplatkoch, čase a cestovných nákladoch. "Je to viac ako 620-tisíc hodín, ktoré občania a firmy museli stráviť len tým, že chodili po úradoch a žiadali si výpisy," hovorí podpredseda vlády Peter Pellegrini. 

V budúcnosti má prísť druhá etapa boja proti byrokracii a tá sa bude týkať napríklad výpisov o zdravotnom či sociálnom poistení, či daňových nedoplatkov. "A tým pádom nikto ani nebude platiť za tieto výpisy, pretože štát od štátu si to vyberie online tak, aby to bolo bezpečné," dodáva Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy