Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dvojjazyčné tabule dostali zelenú aj od koalície
Zdielať na

Dvojjazyčné tabule dostali zelenú aj od koalície

BRATISLAVA / Lídri troch koaličných strán riešili aj spor o dvojjazyčné označenia miest a dvojjazyčné dopravné značky. Dohodli sa na tom, že podporia ich obnovu. Iniciatívu rezortu dopravy pritom považovali za zbytočnú niektorí zástupcovia SNS aj Smeru.

Pre príslušníkov národnostných menšín má podľa Bélu Bugára symbolický význam a slovenským nápisom neublíži. Dvojjazyčné označenia sa používajú v prípade, ak je podiel menšinového obyvateľstva v obci minimálne 20 percent.

Podľa ministerstva dopravy ide navyše o zosúladenie európskych pravidiel a nové dvojjazyčné tabule majú sprehľadniť dopravné značenie. "Je to vyhláška ministerstva vnútra, netreba sa báť ale, tie tabule sa nebudú vymieňať teraz. Keď je nejaká poškodená, alebo zlá, tá sa vymení a dá sa tam taká, ktorá podľa vyhlášky tam má patriť, to je celé," vysvetľuje minister dopravy Árpád Érsek. 

Minister dopravy zvolal v utorok médiá, aby ho nakrútili a nafotili pri tom, ako drží tabuľu s názvom Somorja hneď pod názvom Šamorín. Chcel tak starostom ukázať, ako by mala po novom taká tabuľa vyzerať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy